Schrempp elnök kiszállt a Mercedesből

Régóta érlelődő döntést jelentettek be tegnap: távozik posztjáról Jürgen Schrempp, a DaimlerChrysler elnöke.

Baljós jelekből nem volt hiány. A részvények ára egy éve folyamatosan esett, de amikor az első negyedév végén a kisrészvényesek elutasították Schrempp beszámolóját, a felügyelőbizottság még kiállt mellette. De miután a német autóklub ranglistáján a Mercedes váratlanul a BMW mögé, a második helyre szorult (és még ezen is kénytelen az Audival osztozni), majd a vásárlói elégedettséget mérő felmérésben már az első tíz márka közé sem került be. A helyzet tarthatatlanná vált. Jürgen Schrempp (61), a konszern elnöke tegnap bejelentette: bár szerződése 2008 áprilisáig szólna, 2005 végén távozik a cég elnöki posztjáról. Erről a felügyelőbizottsággal folytatott tárgyalások után, a "cég érdekeit figyelembe véve, közösen" döntöttek.

A távozás mögött a legtöbb elemző inkább az egyre elégedetlenebb felügyelőbizottság nyomását sejti. Az 1995 óta a Daimler élén álló Schrempp ambiciózus nemzetközi terjeszkedési politikát folytatott, így sokan neki róják fel az utóbbi évek rossz döntéseit: az amerikai Chrysler 1998-as megvásárlása és főként rendbetétele súlyos milliárdokba került a német cégnek. Csak vitte a pénzt a Smart kisautók gyártása is, tavaly kénytelenek voltak kivonulni a veszteséges Mitsubishi-üzletből, nemrég pedig 1,3 millió Mercedest kellett visszahívni elektronikai és fékhibák miatt - ilyenre régóta nem volt példa.

Schrempp vereségét még keserűbbé teszi, hogy helyét nem kiszemelt utódja, hanem a cégen belüli ellenlábasa, a főnököt különösen a Mitsubishi-részvényvásárlások miatt bíráló Dieter Zetschke Chrsyler-elnök foglalja el. Meglepetésre ugyanis tegnap felmentését kérte Eckhard Cordes a Mercedes eddigi főnöke is, akit korábban Schrempp utódjaként emlegettek.

Ráadásul a Németország második legjobban fizetett cégvezetőjének tartott Schrempp végkielégítés és egyéb juttatások nélkül távozik, és a jelek szerint nem óhajt a jövőben szerepet vállalni a DaimlerChryslernél, különösen nem a felügyelőbizottságban (általában ide vezet a vezetők útja a visszavonulás után). A részvények viszont Schrempp lemondásának hírére 8,5 százalékot emelkedtek, csaknem két éve nem látott magasságokba - igaz, még a felét sem érik annak, amennyit a Chryslerrel kötött frigy előtt értek.

Jürgen Schrempp egy 2003-as sajtótájékoztatón. Érezte a vesztét?
Jürgen Schrempp egy 2003-as sajtótájékoztatón. Érezte a vesztét?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.