Juscsenko kirohanása a sajtó ellen

Tizenhét hrivnya (3,4 dollár) bírságot szabtak ki Viktor Juscsenko ukrán elnök fiára, a 19 éves Andrij Juscsenkóra egy 160 ezer dollár értékű BMW típusú gépkocsi jogosulatlan használatáért.

Majd Irina Herascsenko, az államfő szóvivője hosszasan magyarázkodott a Kanal 5 élő adásában, hogy az elnök és a sajtó között, Andrij tettei kapcsán kitört botrányt elsimítsa. Az elnök egy sajtótájékoztatón ugyanis "bérgyilkoshoz" hasonlította az Ukrajinszka Pravda internetes hírportál munkatársát, mert kérdést tett fel az ifjabb Juscsenko nagystílű életmódjával kapcsolatban. Juscsenko válaszában azt mondta, fiának tanácsolja, ha legközelebb étteremben vacsorázik, "fogja a számlát, tolja az újságíró pofájába".

Az elnök kirohanása ellen több mint 300 ukrán újságíró nyílt levélben tiltakozott. "A társadalomnak minden joga megvan ahhoz, hogy ismerje az ön jövedelmét, a kiadásait és a családja életvitelét" - hangsúlyozzák az újságírók, akik a cenzúra, az öncenzúra irányába történt lépésként értékelik a történteket. Szerintük Juscsenko, aki a narancsos forradalom idején átláthatóságot és sajtószabadságot ígért, azóta azzal vádolja bírálóit, hogy politikai megrendelésre dolgoznak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.