Kétoldalú lett a hatoldalú koreai tárgyalás

Az észak-koreai nukleáris programokról folyó pekingi hatoldalú tárgyalások súlypontja a jelek szerint áthelyeződött a kétoldalú találkozókra.

Az amerikai és az észak-koreai tárgyalásvezető tegnap már harmadszor találkozott. Az Interfax orosz hírügynökség jelentette: Christopher Hill amerikai külügyminiszter-helyettes azt kérte Phenjantól, hogy engedje be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megfigyelőit, hogy ellenőrizhessék az atomprogramok tényleges állapotát. Közben a nemzetközi diplomáciai és "médiahadak" izgatottan vitatták, mire gondolhatott az észak-koreai tárgyalásvezető, Kim Kje Kvan, amikor előfeltételként követelte, hogy az USA szüntesse meg az országát érintő atomfenyegetést. Mind az amerikaiak, mind a dél-koreaiak hangsúlyozzák, hogy sem a déli országrészben, sem a környező vizeken állomásozó eszközökön nincsenek atomfegyverek.

Tegnap először Hill is beszélt arról, hogy közös nyilatkozattal végződhetne a tárgyalások e negyedik fordulója. Érzékelhető a törekvés, hogy biztosítani kellene a tárgyalások lendületes folytatását. Egy esetleges közös nyilatkozat megszületését két fejlemény is megnehezíti. Az egyik az említett északi felvetés, hogy az ellenük irányuló nukleáris fenyegetést meg kell szüntetni. Erre tárgyalópartnerei láthatóan nem készültek fel. A másik phenjani követelés, hogy a nukleáris programok felszámolása fejében normalizálják az USA és Észak-Korea viszonyát. Erről az amerikaiak még a nyilvánosság előtt nem beszéltek, de csendben érzékelhető, hogy ennek elfogadására más résztvevők hajlanának.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.