A doboz

A Fidesz munkahelyteremtő "javaslatai" között szerepel a védett őshonos állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánítása, a temetési támogatások módosítása és kiemelkedő roma személyiségekről egy bélyegsorozat kiadása is.

Többek között erre derült fény az után, hogy Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a munkatársaival megvizsgálta annak a javaslatokat tartalmazó, és fotónkon szereplő doboznak a tartalmát, amelyet a Fidesztől kapott.

Kóka a július 14-én megtartott négypárti tanácskozáson Magyarország gazdasági kilátásairól szóló közös nyilatkozattervezetet adott át a pártok szakértőinek, ám azt Domokos László fideszes képviselő, a költségvetési bizottság alelnöke akkor "aláírhatatlannak" nevezte, mondván: magával hozta azokat a javaslatokat, amelyek mentén bármiféle gazdaságpolitikáról tárgyalni lehet. Szóval, állítólag munkahelyteremtő elképzelésekkel telt meg az inkriminált papírdoboz, amelyet Domokos úr - valószínűleg a fotósok kedvéért - a zárt tárgyalást követő sajtótájékoztatón ismét bemutatott.

A miniszter véleményt kért munkatársaitól a doboz tartalmáról, s ennek összegzése a minap elkészült. A lapunkhoz került feljegyzésben az áll, hogy a munkahelyteremtő javaslatokat rejtő dobozban 187, mindenféle rendszer nélkül elhelyezett módosító indítványt találtak, amelyek a 23 centiméter magasságú doboz űrtartalmának alig több mint negyedét (26 százalékát) tették ki. Az indítványok első csoportjában (a 187 háromnegyede: 141 darab) azok a javaslatok szerepelnek, amelyeknek az égvilágon semmi közük a munkahelyteremtéshez. A tárca szakértői szívesen olvastak ugyan a védett őshonos állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról, az Igyál tejet! programról (2 deci tej helyett 0,25 liter legyen a támogatott mennyiség), az Európa kulturális fővárosa cím odaítélésének módjáról (egy helyett két város pályázatát továbbítsa a kormány Brüsszelnek), csak nem egészen értették, mitől illetékesek ők ebben. Néhányukat viszont kifejezetten foglalkoztatni kezdte, hogy érdemes-e bevezetni a temetési támogatást társadalombiztosítási ellátásként, vagy adjanak-e ki bélyegsorozatot a magyar kultúrában kiemelkedő roma személyiségekről, illetve váljon-e büntethetővé a falfirkálás meg a doppinghasználat.

Miután ezek feldolgozásával végeztek, a bürokrácia szabályai szerint a GKM főosztályain a doboz további tartalmát osztályozva kialakították az úgynevezett második csoportot (32 előterjesztés került ide a 187-ből). Ezeknek szerintük lehet közvetett hatásuk a foglalkoztatás növelésére. E pakkban szerepel a magyar fuvarozók helyzetének javításáról szóló javaslat is. Szülessen például jogszabály a külföldi tehergépjárművek Magyarországon való áthaladásának korlátozására, illetve tiltására, és jogszabály kötelezze a külföldi fuvarozókat napidíj megfizetésére. A doboz tartalmazott még e csoportban adótörvény-módosítást, illetve olyan szükséges változtatásokat, amelyek a lakáshitelektől a helyi iparűzési adó leírhatóságán át a balatoni menetrend szerinti személyszállításban történő fogyasztói árkiegészítés visszaállításáig terjednek.

A munka újabb fázisában találtak rá az illetékesek azokra a papírokra, amelyek tartalma közvetlenül a munkahelyteremtést szolgálta (14 a 187-ből, ami az összes indítvány 7,5 százaléka). A javaslatok a fiatalok munkába állásának támogatására, a kötelező egészségbiztosítási törvény módosítására, egyes ágazatok - textil-, bőr-, ruha-, cipőipar - helyzetének javítására, illetve a tej- és a baromfiágazat - megmentésére vonatkoztak.

Természetesen a részletes véleményezésen túl az ilyesfajta jelentések alapszabálya, hogy összegzésben könnyítik meg a főnök dolgát - ne kelljen már végigrágnia magát az egész beszámolón, értesülhessen a lényegről néhány sorban is. Nos, a rezümé szerint a dobozban átadott módosító és képviselői önálló indítványok minden esetben szerepeltek a kormányülések napirendjein, azokról a bizottsági vitákon a képviselőket tájékoztatták. Ezenkívül: a versenyképesség javításához és a foglalkoztatás bővítéséhez a száz lépés program az irányadó, amelynek több eleme is találkozik a Fidesz korábbi javaslataival. Végül: a textilipar helyzetének javítására a Fidesz javaslatával azonos című országgyűlési határozati javaslatot fogadtak el 2004. november 8-án.

A feljegyzés készítői szerint "a négypárti egyeztetésen átadott indítványcsomag nem tartalmaz új munkahelyteremtő javaslatot, azokról a parlamenti ülésszak alatt a kabinet kialakította álláspontját, ezek ismertek az ellenzék előtt is".

A hivatalos verdikt: nincs elfogadható indoka annak, hogy a Fidesz az indítványok kormányzati támogatásától tegye függővé, hogy aláírja-e a gazdasági kilátásokról szóló Kóka-féle nyilatkozatot.

Lám, ez is élő példa arra, hogy a szocialista-szabad demokrata koalíció miként negligálja az ellenzék által alaposan kidolgozott, tényekkel jól körülbástyázott, jobbító szándékú, konstruktív észrevételeit, javaslatait. Készülhet az újabb papundeklidoboz.

Kóka János és Domokos László - a háttérben a szocialista Puch László
Kóka János és Domokos László - a háttérben a szocialista Puch László
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.