Az ördög és a részletek

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a múlt héten Tusnádfürdőn bírálta a magyar kormányt amiatt, hogy a Szülőföld-program körül "nagy volt a csinnadratta, de maga a program még sehol sincs".

Kerekes Gábor, az RMDSZ gazdasági kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke a Népszabadságnak elmondta: a Szülőföld-programnak tulajdonképpen két fő része van. Egyfelől létrejött az egymilliárd forinttal rendelkező alap, amely pályázati rendszeren keresztül támogat elsősorban kulturális célokat. A másik rész az a mintegy 23 milliárd forintos támogatási keret, amely a magyarországi cégek határon túli terjeszkedésének elősegítését szolgálná. A forrásokat elsősorban magyarországi pénzintézetek, így az MFB, a MEHIB, az Eximbank, a Corvinus Rt. és az Új Kézfogás Közalapítvány biztosítják.

Kerekes szerint ez utóbbi keret jelentős forrást jelentene, ám a szándékok és a megvalósítás közötti részletekben "számos ördög bújik meg".

- A legfőbb kérésünk az volt, hogy e program által biztosítsanak nagyobb esélyt a határon túli magyar vállalkozások fejlesztésére. Vannak elmozdulások, de kérésünknek komoly jogi gátjai is vannak. A javaslataink olyan területeket is megcéloztak, amelyeken a kölcsönös előny kézenfekvő. Az egyik ilyen terület a határon túli magyar szakoktatás megsegítése - fejtette ki. Vannak határon túli nehézségek is, például a romániai önkormányzatok nem léphetik át a költségvetésük 20 százalékát kitevő eladósodási szintet, így önrészt nehezebben tudnak biztosítani.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.