Szülőföld Alap Tanács alakult

Évi legalább egymilliárd forinttal gazdálkodhat a Szülőföld Alap, amelynek irányító testülete tegnap hivatalosan is megalakult.

Tegnap tartotta alakuló ülését a Szülőföld Alap Tanácsa. A testületben - amelynek elnöke Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter, tagjai között pedig neves közéleti személyiségek találhatók - valamennyi határon túli szervezet képviselteti magát. A Szülőföld Alap legfontosabb célkitűzése a szülőföldön maradás elősegítése, illetve a szabad mozgás a határokon. Somogyi Ferenc külügyminiszter szerint a tanács megalakulása is mutatja, hogy mégis létezik a nemzeti konszenzus minimuma a határon túli magyarság kérdésében, a hozzájuk fűződő alkotmányos felelősségben.

A hét végén az alappal kapcsolatos konferencia zajlik Budapesten, amelyen részt vesznek az Európai Unió szakértői is. A nemzeti vízum intézményéről beszélő Avarkeszi Dezső kormánymegbízott elmondta: ezeknek a szakértőknek is feltesznek kérdéseket a határon túli magyarok lehetséges jogállásáról, illetve arról, hogy miként lehet valamilyen útlevelet adni más országok állampolgárainak. A megbízott felidézte, hogy a nemzeti vízum öt éven keresztül nyújtana korlátlan számú határátlépési lehetőséget.

"Célom volt, hogy közelebb kerüljünk az európai családhoz" - nyilatkozta Mádl Ferenc távozó államfő tegnap az Esti Krónika Háttér című műsorában. A december 5-i népszavazással kapcsolatban úgy fogalmazott: a tét az volt, hogy virtuális nemzeti egységet hozzunk létre. A vita kezdetben pártpolitikai ügynek tűnt számára, de amikor kiderült, hogy "itt egészen másról, erkölcsi, értékrendi kérdésekről, az emberi méltóság helyreállításáról van szó", a nyilvánosság elé lépett. "Szomorú módon az utolsó pillanatban a közjogi erők között egyedül maradtam" - tette hozzá. De - vélte - az "összerendeződés" be fog következni. Az államfő úgy fogalmazott: "Amikor indokolt volt, beszéltem. Hiányérzetem nincs".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.