Az IRA leteszi a fegyvert

Befejezi a több évtizedes fegyveres harcot az észak-írországi brit uralom ellen az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) csütörtök délutáni hatállyal; Tony Blair brit miniszterelnök "soha nem látott nagy lépének" minősítette az IRA döntését.

Az IRA közleménye szerint utasították az összes földalatti egységüket, hogy tegyék le a fegyvert, és fejezzék be tevékenységüket. "A vezetőség hivatalosan elrendelte a fegyveres harc befejezését. Az önkénteseket utasították, hogy segítsék elő a tisztán politikai, demokratikus programokat kizárólag békés eszközökkel" - hangzik a közlemény.

Az IRA arról is tájékoztatott, hogy rövidesen meg fogják hívni John de Castelain nyugalmazott kanadai tábornokot, aki 1997 óta dolgozik az IRA és más északír csoportok lefegyverzésén, és újabb titkos fegyverraktárakat fednek fel előtte megsemmisítés céljából.

Az Ír Köztársasági Hadsereg felszólította ellenfeleit, Észak-Írország protestáns többségét, hogy fogadják el új álláspontját elegendőnek a hatalom megosztásáról szóló tárgyalások felújításához.

Protestáns vezetők már az IRA bejelentése előtt figyelmeztettek, hogy hónapokra lesz szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjanak az IRA szavainak igazságtartalmáról. Emlékeztettek arra, hogy az IRA-nak már 2000 közepére teljesen le kellett volna szerelnie, ám 2001 vége előtt hozzá sem kezdett, és 2003-ban le is állt vele.

Az IRA biztonsági szakértők szerint a 80-as évek közepén 130 tonna fegyvert kapott Líbiától, és azóta is csempészett be modern fegyvereket Írországban lévő raktáraiba.

Az IRA politikai hátterét adó Sinn Féin párt csütörtök délután párhuzamos sajtótájékoztatót tart Dublinban, Londonban, Brüsszelben és Washingtonban.

Gerry Adams: már nem lehet kifogást találni az északír önkormányzat újjáélesztése ellen


A brit és az ír kormány most már nem találhat kifogást arra, hogy ne élessze újjá a katolikusok és a protestánsok hatalommegosztásán alapuló kormányt Észak-Írországban - hangoztatta csütörtökön Gerry Adams, az Ír Köztársasági Hadsereg politikai szárnyának, a Sinn Féin pártnak az elnöke annak nyomán, hogy az IRA bejelentette, lemond az észak-írországi brit uralom elleni fegyveres harcáról.

Adams sürgette, hogy a bejelentés nyomán kezdődjön meg a nagypénteki egyezmény teljes körű megvalósítása, így a brit katonaság kivonása Észak-Írországból. "Most már nincs semmiféle lehetséges kifogás a brit és az ír kormány részéről, hogy ne valósítsa meg teljes körűen és hűen a nagypénteki egyezményt" - mondta.

A Sinn Féin vezére felszólította az IRA önkénteseit, hogy "tehetségüket és energiájukat egy új Írország építésére használják fel."

McGuinness szerint az IRA sehol sem fog harcolni

Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) a fegyverletételről szóló bejelentésével világossá tette, hogy tagjai a világ egyik részén sem fognak fegyveres tevékenységben részt venni - jelentette ki Martin McGuinness, a Sinn Féin ír párt helyettes vezetője Washingtonban egy sajtóértekezleten.

Három, az IRA-val kapcsolatban állónak tartott férfit tavaly év végén elítéltek Kolumbiában marxista gerillák kiképzésében való részvétellel. A Sinn Féint az észak-írországi brit fennhatóság ellen több évtizedes fegyveres harcot folytató IRA politikai szárnyának tekintik. "Úgy vélem, a leghalványabb valószínűsége sem áll fenn annak, hogy az IRA bármiféle olyan tevékenységbe bonyolódna, amely aláásná mai bejelentésük történelmi és kiemelkedő mivoltát" - mondta McGuinness az amerikai kongresszus Sinn Féint pártoló képviselőivel közös tartott sajtótájékoztatóján. Az ír politikus elítélte a közelmúltbeli londoni merényleteket. 

Egyben méltatta Tony Blair brit miniszterelnököt, mint "az első brit kormányfőt Írországnak Nagy-Britanniával való kapcsolatának történetében, aki komoly erőfeszítést tett a(z északír) konfliktus megoldására". 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.