Adamové a pénzes ötlet

Az atomszemét oroszországi bértárolása nem új ötlet, jó hat évvel ezelőtt ilyen javaslattal rukkolt elő az akkori orosz atomenergia-ügyi miniszter.

A Borisz Jelcin államfő által 1998-ban a nukleáris tárca élére kinevezett Jevgenyij Adamov több tízmilliárd dolláros bevételt helyezett kilátásba arra az esetre, ha hazája vállalná külföldről érkező, használt fűtőelemek és más atomhulladékok feldolgozását és raktározását. Az Adamov-terv a Jelcin-érában előbb nagy vihart kavart, majd parkolópályára került, s az ügyet a Kreml következő ura, Vlagyimir Putyin sem karolta fel akkoriban. Adamov 2001-ben távozott posztjáról.

A hazai tudományos körökben is jól ismert, hatvanhat éves tudós májusban került ismét a médiaérdeklődés középpontjába, miután Svájcban - amerikai körözés alapján - letartóztatták. Az Egyesült Államokban azzal vádolják Adamovot, hogy a kilencvenes évek elején kilencmillió dollárt sikkasztott el abból a segélyből, amit Washington folyósított az orosz nukleáris létesítmények biztonsági állapotának javítására.

Adamov tagadja a vádakat, ugyanakkor Moszkva is kérte kiadatását. Orosz részről feltehetően tartanak attól, hogy a híres moszkvai NIKIET atomfizikai kutatóintézet volt vezetője esetleg nukleáris titkokat árulhat el az amerikaiaknak. Adamov lassan három hónapja egy berni börtön lakója, s kiadatási fogságban várja, hogy egy svájci bíróság döntsön további sorsáról. (D. A.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.