Ellenőrzött dinnye

A hírek szerint Kuvait megtiltotta a görögdinnye importját a szomszédos Irakból, mégpedig azzal az indokkal, hogy egy nagyobb dinnyében könnyen el lehet rejteni robbanóanyagot, és azt különösebb nehézség nélkül át lehet csempészni a határon.

Itt tartunk most.

Irakban és Kuvaitban görögdinnyét szállítani felettébb veszélyes, a lékeléséről már nem is beszélve; utóbbi művelethez a piaci árusoknak a közeljövőben alighanem a tűzszerésztanfolyamot is el kell végezniük.

2001. szeptember 11-e óta be van rezelve a világ, és ezen nincs mit csodálkozni: naponta robbannak a bombák, Bagdadban, Izraelben, a moszkvai Nacional Szálloda előtt, az indonéziai Bali szigetének diszkójában, a madridi pályaudvaron, a törökországi utcákon, vagy mint legutóbb a londoni metróban és az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Veszélyes a gazdátlan csomag, de veszélyes az is, amelynek van gazdája; mint az említett hírből kiderül, még a görögdinnye is csak akkor biztonságos, ha a megbízható és többszörösen ellenőrzött őstermelő pórázon vezeti.

Miközben szerte a világban mindenki a terroristák véres gorombaságaitól tart, a londoni kollektív frászban még egy ártatlan embert is lelőttek, csupán azért, mert szerintük gyanúsan viselkedett, számos országban tovább szigorítják a biztonsági intézkedéseket, nálunk úgy tűnik, nincs konkrét veszély. Legalábbis erről beszél Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár. Azt mondja, mi biztonságban vagyunk, vagy ahogy ő fogalmazott: "Magyarország vonatkozásában terrortámadásra utaló konkrét jelzés továbbra sincs." Azzal persze Tóth államtitkár is bizonyára tisztában van, hogy a terrorista vagy az öngyilkos merénylő erősen törekszik arra, hogy várható tettének vonatkozásában (ahogy a politikus fogalmazna) konkrét jelzés ne legyen, ő legalábbis biztosan nem jelez. Az illetékesek magabiztosan hárítottak azt követően is, hogy az al-Kaida konkrétan hazánkat is megfenyegette, és a hírek szerint Tóth András akkor is arról beszélt, hogy terrorfenyegetettségünk nem nőtt, amikor januárban a Nemzetbiztonsági Hivatal honlapján éppen az ellenkezőjéről olvashattunk.

Pánikot persze valóban nem kell kelteni, de az óvatos közhelyek reflexszerű sorolásánál azért jobb, ha azt látjuk, halljuk, hogy azok, akiknek épségünkre kell ügyelniük, nagyon komolyan veszik a dolgot, és nem csak azt hajtogatják, hogy "bármely csapást teljes biztonsággal megelőzni lehetetlen", "nincs abszolút védelem", de azért az információkat megvizsgáljuk, a szükséges intézkedéseket megtesszük.

Kedd délután egyébként bombariadó volt a Parlamentben, az illetékesek megtették a szükséges lépéseket, komoly veszély most sem volt, csak egy buta hír, amin éppen úgy csámcsoghat majd a sajtó, mint a ketyegő iraki görögdinnyén.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.