Hőségriasztás: együnk uborkát a kánikula ellen

Az előrejelzések szerint a hét végén 37 Celsius-fokot is mutathatnak a hőmérők. A tisztiorvosi szolgálat tegnap hőségriadót rendelt el. A meleg káros hatásai ellen a magyaros ételek is védenek.

Hőségriasztást rendelt el kedden az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat. Nemzetközi tapasztalatok szerint, ha egy napon keresztül a napi átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok, akkor 15 százalékkal növekszik a halálozás - tájékoztatta az MTI-t Bujdosó László országos tiszti főorvos.

A nagy melegben felnőtt és gyerek számára egyaránt fontos a megfelelő folyadékbevitel - mondták lapunknak tegnap szakemberek. Ajánlott napi négy liter folyadékot meginni, de mindenképpen többet a szokásosnál. Szomjoltásra legjobb a tiszta víz, a szénsavmentes ásványvíz és a tea. Paradicsomlé, kefir, joghurt, leves fogyasztása szintén nagyon jót tesz, és egészséges. A sok koffeint, alkoholt vagy cukrot tartalmazó italok azonban fokozzák a szomjúságérzetet, folyadékot vonnak el a szervezettől.

- Mivel a magyaros ételek elég fűszeresek, nem kell aggódnunk a megfelelő sópótlás miatt - állítja dr. Tasáry Ilona, az ÁNTSZ kommunikációs főosztályának vezetője. - Aki nem szereti ezt a kosztot, tegyen a teájába egy kiskanálnyi sót.

Kánikula idejére inkább könnyen emészthető étele-
ket ajánlanak a szakemberek. Megfelelő étrenddel is vízhez juttathatjuk testünket. A szezonális gyümölcsök, mint az eper, a görögdinnye, a sárgabarack, a szőlő víztartalma magas, ezért érdemes belőlük sokat enni. Ugyanígy a zöldségekből is. A brokkoli, a karfiol kétharmad része, míg a káposzta fele víz, még ezeknél is több van az uborkában, a retekben. A minél kevesebb folyadékveszteség érdekében csökkentsük minimálisra a szabadban végzett fizikai munkát, ha lehet, csak kora reggel, és az esti órákban tartózkodjunk a szabad ég alatt. Ez kiemelten vonatkozik a gyerekekre, az idősekre, a szívbetegekre és a magas vérnyomásban szenvedőkre.

Dr. Harajda András XVII. kerületi gyermekháziorvos azt mondja, ő mindig figyelmezteti a kisgyermekes szülőket, hogy ne hagyják zárt, meleg helyen a csecsemőket, és ne napoztassák őket. Az utóbbi években többször is előfordult Magyarországon, hogy egy gyermek azért halt meg, mert szülei ott hagyták például a tűző napon parkoló autóban.
A háziorvos tapasztalatai szerint kánikula idején a szülők gyakran hiszik azt, hogy gyerekük rossz közérzetéért a nagy meleg a felelős, pedig legtöbbször valamilyen vírusos megbetegedés első tüneteiről van szó.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.