25 milliárd a határon túliaknak

Újabb támogatási lehetőségekhez jutnak a határon túl élő magyarok a Szülőföld Alap Tanácsa megalakulásával - jelentette be tegnap Gémesi Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. A Szülőföld Alap Tanácsa csütörtökön a Parlamentben tartja alakuló ülését. A tizenöt tagú testület elnökévé Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kiss Elemért nevezte ki.

A tanács feladata, hogy pályázatok útján, pénzügyi támogatással segítse a határon túli magyar közösségek gazdasági fejlődését, nemzeti önazonosságuk megőrzését és a népességmegtartást a régióban. A pályázatokat a határon túl működő, helyi szervezetek által benyújtott elképzelések alapján írják ki, és a szükséges pénzügyi forrást az erre elkülönített Szülőföld Alapból teremti meg a tanács - mondta Gémesi.

Az alap működési céljait hivatott támogatni a Gazdaságfejlesztési és Munkahelyteremtési Keretprogram, amelyen belül a gazdaságfejlesztésre a magyar pénz- és hitelintézetek (MFB Rt, Corvinus Rt, Eximbank, Mehib Rt.) kidolgozták a hitelnyújtási és tőkekihelyezési konstrukciókat, ezek összege 25 milliárd forint. Ezzel a magyar székhelyű vállalkozások nemzetközi erősödését, a Magyarországgal szomszédos régiók gazdasági megerősödését kívánják finanszírozni.

A helyettes államtitkár kijelentette: a nemzetpolitika megújulására van szükség, amely elősegíti a határon túli magyarság szülőföldjén való boldogulását és az anyaországgal kialakított kapcsolatok bővítését.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.