Hasznosított elektronikus hulladék

Kiselejtezett elektronikus berendezések még használható alkotóelemeinek feldolgozására alkalmas kisüzemet létesítettek a Vas megyei Vasszécsényben. A vállalkozás tárolási kapacitásokat szabadít fel és értékes anyagok újrafelhasználását segíti elő.

Heinisch Zoltán, a Csatár Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta: ismereteik szerint sem Nyugat-Dunántúlon, sem a szomszédos Burgenlandban nem működik olyan hulladékfeldolgozó, ahol a használaton kívül helyezett számítógépeket és tartozékaikat szétszerelnék. Pedig például a nyomtatott áramkörök értékes nemesfémeket - aranyat, ezüstöt és wolframot - tartalmaznak, de a szakszerű bontással nagy mennyiségű újrafelhasználható rezet, üveget és műanyagot is vissza lehet juttatni az ipari termelésbe.

A vállalkozás az üzem indításához 18 millió forintos saját ereje mellé 12 milliós munkahelyteremtő támogatást nyert a Vas Megyei Munkaügyi Központ pályázatán. A napokban meg is kezdődött a próbaüzem a Szombathelytől tíz kilométerre lévő Vasszécsényben. Ott egy volt mezőgazdasági épületet szereltek fel a szükséges berendezésekkel. A cég vezetői vállalták, hogy minimum két évig alkalmazzák a munkaerő-piaci szervezet által közvetített dolgozókat.

Megtudtuk: a vállalkozás évi 500 tonna elektronikus alkatrész feldolgozására képes. Ebből az idén a tervek szerint mintegy száztonnányi anyag szakszerű ártalmatlanítását végzik el. A szétbontandó berendezéseket az általuk erre a célra szervezett regionális beszállítóhálózaton keresztül kapják. A szétszereléssel nyert értékes alapanyagokat pedig főként a fővárosi Elektro-Waste Kht. közvetítésével juttatják el az újrahasznosító cégekhez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.