Megalakul a Szülőföld Alap Tanácsa

A határon túli magyarok közjogi státusának kérdéséről nemzetiségi és kisebbségi ügyekben jártas nemzetközi szakemberek tartanak tanácskozást a hét végén - közölte tegnap Gyurcsány Ferenc a Magyar Rádióban.

Szintén a tegnapi nap híre: a Szülőföld Alap Tanácsa holnap a Parlamentben tartja alakuló ülését. A tanács megalakulása az első konkrét lépés azóta, hogy az Országgyűlés elfogadta a Szülőföld Alapról szóló törvényt. A testületben - amely fele-fele arányban áll határon túli, és magyarországi tagokból - minden határon túli magyar régió képviselteti magát a MÁÉRT-en részt vevő szervezetek jelölése alapján. Az alakuló ülés után két alapvető kérdésben döntenek majd: meghatározzák a támogatási prioritásokat, vagyis azt, hogy mely térségek, milyen programok részesüljenek a Szülőföld Alap egymilliárd forintos forrásából. Másrészt a tanács felépítéséhez hasonló formában megalakulnak a támogatásokra kiírt pályázatokat elbíráló kollégiumok is.

Mindez egyfajta ellenválaszként is értékelhető. A Fidesz szóvivője, Révész Máriusz tegnap ugyanis úgy reagált Hiller Istvánnak, az MSZP elnökének azon fölszólítására, hogy Orbán Viktor vonja vissza mindazt, amit Tusnádfürdőn mondott a baloldal "nemzetietlenségéről", hogy tettekkel kell bizonyítani a nemzeti elkötelezettséget. Révész Máriusz szerint az MSZP elnökének lett volna már bőven alkalma bizonyítania nemzeti elkötelezettségét, "de sajnos nem ezt tette". A szóvivő idesorolta azt, hogy a tavaly december 5-i népszavazás után Hiller lemondta erdélyi útját, illetve a kormány nem hajlandó összehívni a Magyar Állandó Értekezlet ülését, és "nem tud a határon túli magyarok szemébe nézni".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.