Észak-Koreában elfogytak a segélyek

Elfogytak a kormányzat és a segélyügynökségek élelmiszerkészletei Észak-Koreában, ami arra készteti a lakosságot, hogy erdei termést és füvet gyűjtsön - közölte kedden az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ázsiai szóvivője.

Gerald Bourke Pekingben kedden elmondta, hogy az Egyesült Államok 50 ezer tonna gabonát ígért Phenjannak, de ennek érkezése nem várható három hónapon belül.

A nemzetközi segélyszervezet ez év márciusában fogyott ki a mintegy 1,2 millió észak-koreai gyermek és asszony számára szánt étolaj készletéből, akárcsak bab- és gabona- segélyeiből. Az emberek füveket, páfrányokat és erdei terméseket gyűjtenek - mondta Bourke, aki háromhetes észak-koreai tartózkodás után hétfőn tért vissza Pekingbe.    

Tony Banbury, a Világélelmezési Program (WFP) ázsiai igazgatója korábban elmondta, hogy az észak-koreai élelmiszerválság napról napra súlyosbodik. A program már csaknem teljesen kimerítette azt az élelmiszerkészletét, amellyel 6,5 millió észak-koreait próbáltak megóvni az éhezéstől. Augusztusra azonban ötmilliónak már nem jut élelmiszersegély. A WFP-nek idén 504 ezer tonna élelmiszerre lenne szüksége ahhoz, hogy kielégítse a legsebezhetőbbek, az öregek, a gyermekek, a terhes nők és a szoptató anyák alapvető igényeit, de ehhez jelenleg is hiányzik 274 ezer tonna. Az idei évben mindössze 15 ezer tonna segélyt kaptak - Kanadától, Norvégiától és Finnországtól.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.