Felhívás az iraki háború és a terrorizmus ügyében

"A rendszerkritikai értelmiség nem először hívja fel a magyar társadalom és a politikai elit figyelmét arra, hogy az Egyesült Államok hatalmi elitjei és szövetségesei a nemzetközi jog alapvető előírásait is figyelmen kívül hagyva bűnös háborút folytatnak Irakban." - áll felhívásukban.

"Ebben a háborúban mindenekelőtt az Amerikai Egyesült Államok vezető köreinek hegemonisztikus törekvései fejeződnek ki. A háború lényegében a gazdasági-piaci és az olajprofit növelésében és az iraki olajlelőhelyek fölötti ellenőrzésben érdekelt multinacionális cégek és tőkés csoportok érdekeiért folyik. Noha az amerikai propagandagépezet igyekszik a háborút a világ népei számára „kultúrák és civilizációk” összeütközéseként, „demokratikus felszabadító” háborúként bemutatni, a valóságban ez igen átlátszó, tulajdonképpen rasszista érvelés. Az USA vezetői politikai és gazdasági zsarolással állítják maguk mellé a gyenge vagy kis országokat. Sajnos, hazánk, Magyarország is ezen országok közé tartozik. Magyar katonák is jelen vannak a térségben az amerikai célok támogatása érdekében.

De tudjuk-e, hogy milyen következményei vannak e háborúnak? Százezrek halnak meg, kiterjed a szegénység, a környezetpusztítás, megnövekszik más régiók háborús fenyegetettsége is, népeket és vallásokat állítanak egymással szembe. A háború talán legborzalmasabb velejárója, hogy a globalizáció embertelen következményeivel szemben torz, gyilkos és erőszakos ellenállási formák jönnek létre. Ezek közül kiemelkedik az iszlámra hivatkozó vallási extremizmussal operáló emberellenes terrorizmus, annak is legbrutálisabb formája, az ún. öngyilkos terrorizmus, amely válogatás nélkül gyilkolja le a semmiben sem vétkes emberek tömegeit.

Amikor a balkáni háború ellen tiltakoztunk, többek között azért tettük ezt, mert tudtuk, hogy a háború egyetlen konfliktust sem fog megoldani, sem a népek közötti villongásokat, sem a szegénységet, sem az erőszak csökkenését. Sajnos, igazunk lett. Ma is azt hangoztatjuk, hogy az iraki háború az egész világ számára jelent katasztrófát, a világ lakosságának csak nagyon piciny része jut előnyökhöz e háború révén, de száz- és százmilliók fizetik a számlát, és ki tudja, hová vezet a Nyugatot egészében ellenségként kezelő iszlám fanatizmus kiterjedése. Ha az USA és általában a világ politikai vezetői valóban a civilizáció letéteményeseinek tekintik magukat, tudjanak a civilizáció védelmében erőt mutatni, és kivonulni Irakból. Irak az irakiaké!

Nem hessegethetjük el a felelősséget magunktól azzal, hogy a magyar parlamentre és a mindenkori magyar kormányokra mutogatunk. Mi mindnyájan felelősek vagyunk, ha nem tudjuk az általunk választott képviselőket és kormányokat rászorítani a háborús politika befejezésére.

Követeljük együtt a háború befejezését, újabb magyar alakulatok kiküldésének megtagadását és a nagyhatalmi presztízs-szempontok helyett egy új békepolitikát, amely a legjobb eszköz lehet a „terrorizmus elleni háborúban”! Próbálják ki, politikus urak!"

Artner Annamária közgazdász
Böröcz József szociológus
Farkas Péter közgazdász
Galló Béla politológus
Juhász József történész
Krausz Tamás történész
Susan Zimmermann történész
Szalai Erzsébet szociológus
Szász Gábor gépészmérnök
Tamás Gáspár Miklós filozófus
Vigh László közgazdász

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.