Hegyalján döntenek a tokajiról

Először végzett nemrég úgynevezett végleges érzékszervi bírálatot a védett eredetű borok esetében a Tokaji Borbíráló Bizottság (TBB). Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt mondja: helyben már két éve folytattak úgynevezett előminősítést. A helyi szakemberek - akik a bor íze, tisztasága, illata és egyéb érzékileg megállapított jellemzők alapján fogalmazták meg véleményüket - csupán ajánlást tehettek az Országos Borbíráló Bizottságnak (OBB).

Így ugyan megjelent a borvidéki vélemény a döntési folyamatban, ám a végleges határozat Budapesten született meg arról, mely borok hozhatók forgalomba tokaji néven. Ez változott most meg egy miniszteri rendelet nyomán az 1998. január elseje után készült védett eredetű - szamorodni és aszú - borok esetében.

Azért ettől az időponttól készült borokról hozhatják meg helyben a döntést, mert azóta egységes a készítés szabályozása. A korábban érlelt nedűkről továbbra is az OBB dönt. A kémiai analízist az Országos Borminősítési Intézet laboratóriumában végzik, csakúgy, mint eddig, Tokaj-Hegyalján ugyanis nincs akkreditált működő kutatóközpont. Marcinkó Ferenc hozzátette: az Európai Unió tagországainak többségében már területi borminősítés zajlik. Magyarországon, meglátása szerint, az egri borvidék kaphatja meg a következő lépésben ezt a jogosultságot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.