Kiskunfélegyháza: marad a kórház

A kiskunfélegyházi kórház néhány éve még a megszüntetendő intézmények listáján szerepelt, jelenleg viszont korszerűsödik és a régió rehabilitációs központjává szeretne válni.

Kiskunfélegyháza régmúltjában a lakosságnak sokáig nem volt szerencséje az orvoslással. Több évszázadon keresztül csak vándorló doktorok láttak el gyógyító feladatokat a településen. Az első állandó ispotályról való feljegyzések az 1830-as évekből valók. Városi kórház építésére először a két világháború között került sor, de a munkát nem sikerült befejezni, ráadásul a tárgyi felszerelésekből a harcok végén szinte minden mozdíthatót elloptak.

A jelenlegi kórház 55 éve, 1950. február 1-jén kezdte meg működését egy 120 ágyas belgyógyászattal és sebészettel, amely néhány évre rá szülész-nőgyógyászati részleggel, fül-orr-gégészeti rendeléssel, valamint gyermek- és fertőzőosztállyal bővült. Az 1978-as első rekonstrukció idején a kórház mintegy háromszáz ággyal működött. A kilencvenes évek derekára azonban a korszerűsítést igénylő intézmény a megszüntetendő kórházak listájára került. A szakemberek ugyanis felesleges pénzkidobásnak vélték, hogy a folyamatosan fejlesztett modern kecskeméti kórháztól mintegy húsz kilométerre korszerűsítsenek egy veszteséges kis kórházat.

Az elvi döntést követően a városvezetés több éven át tartó tárgyalássorozatot kezdett a kórház megmentése érdekében. A kiutat végül abban vélték felfedezni, hogy nem rivalizálni, hanem együttműködni kell a szomszédos egészségügyi intézménnyel, továbbá elkerülhetetlen a kórház feladatainak specializálása. Öt éve létrejött a kecskeméti kórházzal a megállapodás, amelynek megfelelően közös képzéseket szerveztek, együtt bonyolították le a minőségbiztosítási rendszer korszerűsítését, s közös pályázatot nyújtottak be címzett támogatásra, amellyel 2003-ban hárommilliárd forintot nyertek. A közösen elnyert összegnek valamivel több mint a fele a kiskunfélegyházi kórházat illeti, annak modernizálási törekvéseit fedezi.

Felmerül a kérdés: vajon mitől változott meg a kiskunfélegyházi kórház megítélése? A válasz: azért, mert a kisvárosi kórház vállalta, hogy létrehoz egy rehabilitációs központot a dél-alföldi régió ízületi és mozgásszervi betegei számára. Ezzel együtt korszerűsítik a kórházat és modernizálják a belgyógyászati részleget. A tervek szerint másfél éven belül a régi épületszárny mellett megnyílik az úszómedencével, fizikoterápiás kezelővel, tornateremmel, szakellátó helyiségekkel ellátott harmincágyas részleg, valamint egy korszerű kardiológiai műszerekkel felszerelt, szívbetegeket ellátó rendelő.

Ficsór József, Kiskunfélegyháza polgármestere szerint kitörési pontot kellett találni ahhoz, hogy a város ne veszítse el a kórházát. Mint mondta: évtizedek óta beszélnek a település jó minőségű gyógyvízi adottságainak hasznosításáról, miközben érdemi lépések nem történtek ez irányban. Megtudtuk: a városvezetés hosszú idő óta keres befektetőt a patinás fürdőszálló felújítására és üzemeltetésére, de néhány éve az egyetlen komoly vételi ajánlatot a helyi képviselők többsége nem fogadta el, az állagromlás miatt pedig egyre csökkennek az ingatlan értékesítésének esélyei. Ficsór József azt mondja: a hajdani tervekhez képest most megfordult a sorrend, a fürdő-wellness szálló helyett hamarabb elkészül a régiós rehabilitációs központ. Hozzátette: ez óriási lépés a város számára, hiszen ettől kezdve már könnyebb befektetőket találni a szállóra, s korszerűsítésére is sikeresebben pályázhat az önkormányzat, hiszen van egy működő speciális szolgáltatása, miközben a helyieknek biztonságot nyújtó városi kórház is megmaradt.

Alapozzák az új rehabilitációs tömböt
Alapozzák az új rehabilitációs tömböt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.