Jövőre már gyorsabb lesz a honosítás

Gyorsabbá válik a honosítás, és a határon túli magyarok nemzeti vízumot kapnak - egyebek mellett erről döntött júniusban a parlament. A nemzeti felelősség programja emellett célul tűzte ki a határon túli magyarok alkotmányos státusának rendezését is. Hogy ez a kettős állampolgárságot jelenti-e, azt egyelőre nem tudni.

Ami tény: egy-másfél évvel rövidebb idő alatt honosíthatják majd a határon túli magyarokat, egyszerűbbé válik a tartózkodási engedély kiadása, az anyanemzettel való kapcsolattartást pedig öt évig érvényes nemzeti vízum segíti elő. A kétharmados állampolgársági és idegenrendészeti törvény módosítására beterjesztett, 2006 januárjában hatályba lépő javaslatokat az ellenzék is támogatta. Az Avarkeszi Dezső kormánymegbízott által előkészített tervezetek szerint a jelenlegi 21 hónap helyett legfeljebb egy év áll majd a belügyminiszter rendelkezésére ahhoz, hogy az állampolgársági kérelmet az államfőhöz felterjessze, és csökken a kérelem benyújtásához megkívánt tartózkodás időtartama is. A kedvezményes honosítást változatlanul csak azok kérelmezhetik, akiknek a felmenői között volt magyar állampolgár, és Magyarországon kívánnak letelepedni. Az idegenrendészeti törvény módosításával öt évig érvényes, tetszőleges számú beutazásra és gyakorlatilag korlátlan időtartamú tartózkodásra feljogosító nemzeti vízumot vezetnek be. Ez az uniós szabályoknak is megfelel, mert kizárólag a nyelvi és a kulturális kötődés megőrzését szolgálja, de nem jogosít fel munkavállalásra vagy tanulmányi célú itt-tartózkodásra. Az ellenzék indítványára a magyar nemzetiségűek már a kérelemben is használhatják a magyar nevüket, többen válnak jogosulttá családegyesítési célú tartózkodási engedélyre, és nem vizsgálják a lakhatás vagy a megélhetés feltételeit akkor, ha az idegennek magyar állampolgárságú gyermeke van.

A kormány a kettős népszavazás után egy hónappal, januárban hirdette meg a nemzeti felelősség programját. Ez célul tűzte a magyar nemzet egyesítésének elősegítését, az anyanyelv és a kulturális értékek megőrzését, a szülőföldalapot és kedvezményes hitelkonstrukciót is magában foglaló Szülőföld-programot, az anyaországgal való kapcsolattartás könnyítését - nemzeti vízum bevezetését -, a honosítási eljárás egyszerűsítését, valamint a határon túli magyarok alkotmányos státusának rendezését.

Az idegenrendészeti törvény módosítását az ellenzék egységesen támogatta, akár a határon túli magyarok szervezetei is. Egyértelművé tették ugyanakkor: nem mondanak le eredeti céljukról, vagyis a kettős állampolgárságról és az ezzel járó, Európára érvényes útlevélről.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.