Szörnyű éhínség Nigerben

Kiszáradt csecsemők és csontig lesoványodott szülők rémisztő látványa döbbenti meg ezekben a napokban a televíziónézőket világszerte: ezúttal a nyugat-afrikai Nigert sújtja a hosszú ideje tartó aszály és másfél évtized legsúlyosabb sáskajárása következtében éhínség.

A nemzetközi segélyszervezetek megkongatták a vészharangot. Niger 12 millió lakosa közül több mint két és fél millió - köztük 800.000 gyerek - rendszeresen éhezik. Ezen belül 150.000 gyereket a szó szoros értelmében éhhalál fenyeget.

"Már növények leveleit esszük, amelyekkel rendes körülmények között az állatainkat etetjük" - panaszkodott a 43 éves Habibu Yacubu az Al-Dzsazíra arab televíziónak, hozzátéve, hogy "most már ebből is alig van. Ráadásul a gyerekek hasmenést kapnak tőle, mi pedig szüntelenül éhesek vagyunk".

Az ENSZ Világélelmezési programja (WFP) sürgős segítséget kért Nigernek, a világ egyik legszegényebb országának. "A gyerekek meghalnak, a felnőttek pedig éheznek. Ezt már korábban is mondtuk és újból kijelentjük: ma van szükség segítségre, nem holnap" - mutatott rá Gian Carlo Cirri, a WFP illetékes igazgatója. A Világélelmezési Program az ENSZ legnagyobb humanitárius szervezete, évente mintegy 90 millió ember - közöttük 56 millió gyermek - élelmezéséhez járul hozzá a világ 80 legszegényebb országában.

Az ENSZ legutóbb tavasszal fordult a nemzetközi közösséghez azzal a kéréssel, hogy részesítse Nigert 16 millió dollár összegű segélyben. Ennek ellenére csak egymillió dollár folyt be, jóllehet (24,6 millió eurónak megfelelő) 30 millió dollárra lenne szükség a nyomor enyhítéséhez. "Az európaiak átszámítva tízmilliárd dollárt költenek évente jégkrémre, az amerikaiak pedig 35 milliárdot fordítanak háziállataikra" - jegyezte meg keserűen Jan Egeland, az ENSZ-segélyezés koordinátora és "a világon a legelhanyagoltabb szükségállapotnak" nevezte a nigériai helyzetet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.