Minden megyében lesz babamentő inkubátor

A nyár végére minden megyei kórházban lesz babamentő inkubátor - közölte az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára pénteken Velencén.

Korózs Lajos fiatal és jövendő orvosokkal, védőnőkkel, egészségügyi szakemberekkel folytatott kerekasztal beszélgetést az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) a babamentő inkubátorprogramról, a megelőzéssel kapcsolatos kérdésekről, a bajba jutott anyák segítésének lehetőségeiről.

Ismertetése szerint a nyár végére valamennyi megyei kórházban lesz babamentő inkubátor. Az egészségügyi kormányzat tíz inkubátort adott, illetve ad át a következő hetekben erre a célra térítésmentesen az intézményeknek. A kórházakat csak a berendezések működtetésének költségei terhelik.

Az államtitkár örömmel számolt be a fiatal hallgatóságnak arról, hogy az eddig működő 11 inkubátorral, 10 év alatt 34 csecsemő életét sikerült megmenteni. Mivel a májusban elfogadott jogszabály szerint a kisbabáját az inkubátorban elhelyező anya ráutaló magatartással jelzi, hogy lemondott kicsinyéről, az apróságok egyetlen napra sem kerülnek állami gondozásba, hanem azonnal örökbe adhatók és kezdettől családban nevelkedhetnek - mondta Korózs Lajos. Hozzátette: a törvény hat hét türelmi időt ad a szülőanyának szándéka megmásítására, de eddig erre egyetlen esetben sem került sor.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.