Hatályban marad az amerikai terrorellenes törvényt

Az amerikai  törvényhozás alsóháza csütörtökön késő este megszavazta a négy éve  elfogadott, de azóta sokat bírált terroristaellenes törvény meghosszabbítását.

A képviselőház kilencórás maratoni vita után, 257-171-es szavazati aránnyal hagyta jóvá a határozati javaslatot, amely  szerint hatályban marad a 2001. szeptember 11-i merényletek utáni  hetekben elfogadott, a rendvédelmi hatóságoknak messzemenő  jogköröket biztosító törvény. A hetek óta feszülten várt vita végén  a 214 republikánushoz 43 demokrata párti képviselő csatlakozott  szavazatával.

A hivatalos nevén USA PATRIOT törvény időbeli kiterjesztéséről  néhány órával azután döntöttek a honatyák, hogy a Capitoliumban a  képernyőkön az aznapi londoni robbantások képsorai peregtek.

A törvény 166 rendelkezése közül 16-ot 2001-ben csak négyéves  hatállyal fogadtak el. A képviselőház által elfogadott javaslat  ezen, év végén lejáró 16 rendelkezés közül 14-nek állandó hatályt  biztosít. A két további rendelkezés esetében - az egyik a telefonos  és internetforgalom rögzítését, a másik a könyvtári és egészségügyi  adatok kutatását engedélyezi - tízéves hosszabbítást javasol.

A republikánusok szerint a terrorizmus elleni törvényt - amely  az utóbbi négy évben sikeresen megelőzte a támadásokat Amerikában -  fenn kell tartani, mert nem csökkent a fenyegetettség. A demokraták  viszont azt hangoztatták, hogy bár a törvény egészében hasznos,  egyes cikkelyei sértik a emberi szabadságjogokat, ezért azokat nem  szabad megújítani.

Mint a demokrata párti Martin Meehan fogalmazott, a demokrácia  legfőbb kérdéséről folyt a vita: "a szabadságunkból mennyit vagyunk  hajlandók feladni azért, hogy biztonságban érezzük magunkat?"

A felsőházban ugyancsak csütörtökön volt napirenden a törvény  meghosszabbítását célzó javaslat, amelyben a két legvitatottabb  rendelkezés esetében nem tíz, hanem csak négyéves hosszabbítás szerepel.

George Bush elnök üdvözölte a képviselőházi szavazás eredményét.  A Fehér Ház által kibocsátott közleményben az olvasható: a patrióta  törvény a terrorellenes küzdelem kulcseleme, amely az amerikai nép  védelmét szolgálja, ezért az elnök a meghosszabbítást célzó törvényjavaslatot várja a kongresszustól.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.