Musarraf: nincs pardon

Pakisztán keményvonalas muzulmán vezetői mára országos tüntetéseket kezdeményeznek a kormány ellen a meggyanúsított muzulmán felkelőkkel szemben indított hadjárat miatt.

A július 7-i londoni merényletsorozatokat követően rendelte el a kormány a szigorúbb intézkedéseket a vallási szélsőségesek visszaszorítására. A biztonsági erők magánházakba, mecsetekbe és medreszékbe (Korán-tanítású vallási iskolákba) hatoltak be, közel háromszáz gyanúsítottat vettek őrizetbe az elmúlt két nap során.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök egyértelmű parancsot adott arra, hogy a biztonsági erők korlátozzák a szélsőségesek tevékenységét, és "nulla toleranciát" tanúsítsanak azokkal szemben, akik vallási erőszakot hirdetnek. Musarraf azt követően parancsolta meg az ellenőrzéseket, miután kiderült, hogy a Londonban történt robbantás négy öngyilkosmerénylő-gyanúsítottjából három pakisztáni származású fiatal brit volt. Nemcsak azok ellen folyik hajtóvadászat, akik közvetlen részesei lehettek a július 7-i londoni robbantásoknak, hanem azok ellen is, akik segítik vagy bújtatják a külföldi militánsokat.

Pakisztán legnagyobb muzulmán politikai szövetségének, a Muttahidának a főtitkárhelyettese, Liaquate Balouch viszont kijelentette, "rendben, ha elítélik a londoni robbantásokat, de az ország egészére kiterjedő leszámolás a mecsetekben és az iskolákban igazságtalan". Balouch szerint a mostani politika célja, hogy "elrabolja Pakisztántól a muzulmán identitását". Az iszlamisták ellenzik, hogy Musarraf támogatja a terrorizmus elleni háborút, korábban is tartottak tüntetéseket az elnökkel szemben, de még nem tudták nagyobb létszámban az utcára csábítani a tömeget.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.