Hátrányos helyzetűeket segítő iroda nyílt Kecskeméten

Hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségét segítő irodát avattak csütörtökön Kecskeméten; a képviselet augusztus 15-től fogadja az ügyfeleket.

A mozgássérültek számára is elérhető, akadálymentesített épületben lévő irodát teljes egészében önerőből - részint tagdíjakból, adományokból, nagyrészt társadalmi munkából - az éppen tízéves fennállását ünneplő Első Magyar Vidéki Nőegylet hozta létre - mondta Kissné Kollár Eszter, a szervezet elnöke.

Az új koordinációs iroda két fő területre összpontosít: személyesen a válsághelyzetbe került embereknek ad tanácsot pszichológus, jogász és református lelkész segítségével, döntően viszont kistelepülések civil szervezeteit, lakóközösségeit, illetve a külterületeken élőket kívánja segíteni országosan regisztrált szakértő bevonásával pályázati tanácsadásokkal - közölte. Kitért arra is, hogy a szervezet megyei koordinációs irodáját pályázati úton szeretnék az Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium megyei irodájává tenni.

A nőegylet elnöke kifejtette: "Az ország 19 megyéje közül már 12-ben jött létre ilyen esélyegyenlőségi iroda, a Duna-Tisza-közén azonban még nincs. Noha a félmilliónyi lélekszámú Duna-Tisza-köze lakosságának valamivel több mint egytizede tanyán él, a több mint száz település döntő többsége kétezer lélekszám alatti, ugyanakkor a nők aránya is nagyobb, 54 százalékos mint a többi megyében."

Kissné Kollár Eszter ismertetése szerint a félezernyi aktív tagot és több ezernyi szimpatizánst maga mögött tudó egyesület az elmúlt évtizedben főként a vidéken élő nők élet- és munkakörülményeit igyekezett javítani többek között a törvénytervezetek véleményezésével is. "A szervezetünknek része volt abban például, hogy az ikergyermekek után dupla családi pótlék járjon, továbbá járadékot kapjanak azok az egykori mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok is, akik információ híján későn nyújtották be igényüket" - közölte.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.