Osztrák tapasztalatok a megújuló energiákról: a magyaroknak is jól jön

Magyarország jól is hasznosíthatja azokat a pozitív tapasztalatokat, amelyeket a szomszédos Ausztria az úgynevezett megújuló energiák felhasználása terén szerzett - hangzott el azon a kétnapos magyar-osztrák konferencián, amely csütörtökön kezdődött Szombathelyen.

A konferenciára elsősorban a határon átnyúló régió téma iránt érdeklődő vállalkozásainak vezetőit, valamint a határ menti települések polgármestereit hívták meg. Az ausztriai Güssing városa Európában is egyedülálló módon, energiaszükségletének 100 százalékát megújuló energiák felhasználásával fedezi, a fosszilis energiahordozókat kiválásával évente 35 millió eurót tart meg a régióban, munkahelyeket teremt és környezetbarát módon elégíti ki a helyi lakosság és a gazdaság energia igényeit - hangsúlyozta ismertetőjében Bődi Katalin, a güssingi székhelyű Megújuló Energiák Európai Centrumának programkoordinátora.

Hozzátette: a magyar-osztrák határtól csupán néhány kilométernyire fekvő burgenlandi kisvárosban már az 1990-es évek elején egy teljesen új energiakoncepciót dolgoztak ki, amelyet a megújuló energiák felhasználására alapoztak.

Első lépésként közintézményeik újraszigetelésével, a nyílászárók cseréjével a felére csökkentették az energiafelhasználást, majd 30-40 családi házat ellátó, faaprítékkal üzemelő fűtőművek építését szorgalmazták. Később már a távfűtést is ilyen biofűtőművekkel oldották meg, ezzel együtt egyre jobban elterjedt a napkollektorok használata is - tette hozzá.

Szerinte Ausztriában már nem épül olyan új ház amelynek tetőszerkezetén ne lennének napkollektorok. Sikerrel kísérleteztek Ausztria Nyugat-Magyarországgal határos régiójában a biodízel előállításával is, amelyet előbb repceolajból, ma már azonban leginkább a háztartásokban és vendéglátóhelyeken képződő használt növényi olajokból állítanak elő. Bődi Katalin szólt arról, hogy Ausztriában október elsejétől az üzemanyagokba 2,5 százaléknyi biodízelt kevernek és szavai szerint egy uniós irányelv alapján ez az arány a későbbiekben emelkedni is fog.

Az osztrák szakemberek elmondása szerint Ausztriában egyre az áramtermelésben is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a biomasszával működő erőművek, amelyek létesítéséhez az unió egy kísérleti program részeként 60 százalékos támogatást nyújt. A mezőgazdasági termelők közül is egyre többen térnek át az állattartás mellett silókukorica termesztésére, amely az ausztriai biofűtőművek legjobban bevált alapanyagául szolgál.

Elhangzott a konferencián az is: a világ energiafelhasználásának jelenleg 16 százalékát fedezik megújuló energiákból, az Európai Unióban ez az arány 8 százalék, Ausztriában főleg a vízi erőműveknek köszönhetően 25 százalék, Magyarországon azonban még csupán 4 százalék, melynek arányát 2012-ig uniós vállalásunk szerint 10 százalékra kell emelnünk.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.