Antenna Hungária-privatizáció: a Swisscom Broadcast nyert

Az Antenna Hungária Rt. 75 százalék plusz egy szavazatot megtestesítő, névértéken  8,91 milliárd forint értékű részvénycsomagját a Swisscom Broadcast AG vásárolhatja meg 286 millió svájci frankért (46,76 milliárd forint).

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) Rt. igazgatósága a csütörtöki döntésben három ajánlattevő: a  Macquarie Hírközlési Konzorcium, az Österreichischer Rundfunk (ORF) konzorciuma és a Swisscom Broadcast AG  közül választotta ki a legjobb árat kínáló befektetőt - jelentette be Mészáros Tamás az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke csütörtökön Budapesten, a nyilvános eredményhirdetésen. A tranzakció létrejöttéhez szükség van a magyar, a svájci és az  európai versenyhatóságok jóváhagyására is. 

A részvény adásvételi szerződést hamarosan aláírják, a zárást követően történik meg a részvények átruházása, és ettől számítva 15 napon belül kell nyilvános vételi ajánlatot tennie a vevőnek a többi  részvényre. Az ajánlatot a privatizációs árfolyamon, részvényenként  5250 forinton köteles megtenni, amennyiben ez magasabb a vételi ajánlatot megelőző 180 kereskedési nap forgalommal súlyozott tőzsdei  átlagáránál. A szerdai tőzsdenapon a részvény 4855 forinton zárt a  Budapesti Értéktőzsdén.

A tranzakció zárása novemberben várható - közölte a Swisscom.

A  Macquarie Hírközlési Konzorcium  36,71 milliárd forint, az ORF pedig 40,1 milliárd forint árajánlattal lett a harmadik, illetve második az árversenyben. A nyertes ajánlattevő az előzetes - 33 milliárd forintos ajánlatát 13,76 milliárd forinttal emelte meg.

A svájci Swisscom csoporthoz tartozó Swisscom Broadcast  tevékenysége azonos az Antenna Hungária tevékenységi körével - mondta az eredményhirdetést követően Giovanni Conti a svájci cég vezérigazgatója. A vezető svájci műsorszórótársaság 500 saját adóállomással, és több mint 1800 adóberendezéssel biztosítja Svájcban a rádió- és televiziójelek sugárzását.

Tavaly a társaság forgalma elérte a 162 millió svájci frankot. Giovanni Conti hangsúlyozta: "Mint stratégiai befektetők pozitív jövőt szánunk a magyar vállalatnak". Hasonlóan az Antenna  Hungáriához és más cégekhez Európában, a Swisscom is keresi a földfelszíni televíziózás digitalizációjának megoldását. A svájci cég vezetője dicsérte a privatizáció szakszerűségét és  hatékonyságát.

Mészáros Tamás az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke sikeresnek nevezte a magyar műsorszóró társaság eladását, amit mutatott az erős árverseny is. Az Informatikai és Hírközlési minisztérium államtitkára, Bánkúti  Erzsébet kiemelte: az Antenna Hungária eladásával az állam kivonult az elektronikus hírközlés piacáról, de a szabályozó szerepe megmarad. A szakmai befektetők vonzónak találták a magyar  hírközlési piacot - tette hozzá. Ezt jelzi a privatizációs pályázat második fordulójába került jelentős szakmai befektetők névsora is.

Az ÁPV Rt. közölte a többi pályázó előzetes árajánlatát is. Az osztrák ORF 35 milliárd forintot, az ausztrál Macquarie Hírközlési konzorcium 26,72 milliárd forintot, a spanyol Abertis Telecom S.A. 24,5 milliárd forintot, a cseh Ceské Radiokommunikace a.s. 38 milliárd forintot, a francia TdF Télédiffusion S.A. pedig 18,81 milliárd forintot ajánlott előzetesen az Antenna Hungária Rt. 8,91 milliárd forinto névértékű 75 százalék plusz egy szavazatot jelentő többségi tulajdonáért. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.