Bush: "példa nélküli összeg" a terror elleni háborúra

George Bush amerikai elnök "példa nélküli összegeket" ígért országa védelmére, egyebek mellett a tömegközlekedés és a kikötők biztonságának fokozására.

"Ezek a terroristák nem fognak megingatni szándékunkban" - jelentette ki az amerikai elnök helyi idő szerint szerdán Baltimore-ban, a hadiflotta kikötőjében. Az 56 halottat követelő július 7-i londoni pokolgépes támadások után több bírálat érte a washingtoni kormányt, hogy a belbiztonságra szánt pénzek túlnyomó részét a repülőterek és a polgári repülés biztonságára költik, kis figyelmet fordítva a vonatokra és a metróhálózatokra.

Bush közölte, hogy 350 millió dollárt különítettek el az államok és a helyi hatóságok részére a tömegközlekedés védelmére. A tervek között említette, hogy bővítik a robbanószer-kereső egységek munkáját, majdnem megkétszerezik a vonatokon a biztonsági tisztek számát és javítják az esetleges biológiai, vegyi vagy atomfegyvereket felismerő technikákat. "Nem csökken az éberségünk" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy fel kell készülni a legrosszabbra.

Bush egyúttal sürgette a terrorellenes jogszabály megújításának fontosságát. Az USA PATRIOT elnevezésű törvény tucatnyi rendelkezése ugyanis az év végén hatályát veszti. A kongresszus csupán ideiglenes jelleggel fogadta el a rendvédelmi hatóságoknak kiterjedt jogköröket biztosító törvényt a 2001. szeptember 11-i merényletek utáni hetekben. A jogszabály bírálói szerint a törvény egyes részei sértik a emberi szabadságjogokat, ezért azokat nem szabad megújítani. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.