Armstrong biciklitúrán

Délelőtt fél tizenkettőkor - ideális, huszonkét fokos melegben - 156 versenyző feszült az idei Tour de France leghosszabb, sorrendben tizenhetedik szakaszának, ám tizennyolc kilométerrel "később" egy kerekessel megfogyatkozott a mezőny: az összetett 11. helyén álló Andreas Kloden feladta, törött csuklója addig bírta.

A Pau és Revel közötti etapon amúgy 239,5 kilométer várt a részvevőkre; egyetlen vigaszuk az volt, hogy viszonylag sík terepen kellett vitézkedniük, mindössze négy - hármas és négyes kategóriájú - hegy akadt az útjukba.

A Tour mostantól arról szól, hogy a sorrendben hetedik győzelmére készülő, magabiztosan vezető Lance Armstrong elkövet-e valami buta hibát. (Mondjuk tömegbukás áldozata lesz, esetleg napszúrást kap, netán elalszik a nyeregben; mindössze arra kell ügyelnie, hogy az ilyesmiket elkerülje. Alighanem megoldja a feladatot...) Így aztán nem is tulajdonított különösebb jelentőséget annak, hogy tizenheten egyszer csak nekiiramodtak, és elszakadtak a mezőnytől. A tizenhetek legelőkelőbb helyezéssel büszkélkedő tagja a spanyol Oscar Sevilla volt, aki az összetettben a 25. helyen állt, majdnem negyvenperces hátránnyal az élen büszkélkedő amerikai mögött. A legrangosabb szökevény a holland Erik Dekker volt, aki mind közül egyedüliként Tour-szakaszgyőzelemmel büszkélkedhet: azt az egyet még 2000-ben nyerte - történetesen éppen a reveli befutót... A mostani versenyen a 118. pozíciót tudja magáénak, több mint háromórás (!) hátránnyal. Armstrong szeme akkor sem rebbent, amikor híre jött, hogy a tizenhetek már huszonnégy perccel "meglógtak" a zömtől. Arra ügyelt csupán, hogy az elsőségére veszélyes vetélytársak ne hagyják állva.

Az etapot végül is az olasz Paolo Savoldelli nyerte a norvég Kurt-Asle Arvesen és az ausztrál Simon Gerrans előtt. Armstrong 22 és fél perccel később tekert át a célvonalon, s a kényelmes tempó is elegendő volt számára ahhoz, hogy az összetettben megőrizze előnyét legnagyobb riválisaival szemben: az olasz Ivan Basso 2:46, a dán Mickael Rasmussen 3:09 perc hátránnyal követi a sárga trikóst.

Bodrogi László tegnap a 135. helyen végzett, s ezzel a mezőny 123. pozícióját foglalja el.

Ki állítja meg Lance Armstrongot?
Ki állítja meg Lance Armstrongot?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.