Tiltakozó szülők a Szemere utcában

Csendes demonstrációt szerveztek mára az V. kerületi Szemere utcai iskolások szülei. A délután négy órára tervezett tüntetéssel az iskolaépület megkezdett átalakítását akarják leállíttatni, s ezzel megakadályozni az Alkotmány utcában tanuló enyhén fogyatékos gyerekek átköltöztetését.

Hetek óta forrongnak, szervezkednek a Szemere Bertalan 12 osztályos általános iskola és gimnázium tanulóinak szülei, hogy megakadályozzák az Alkotmány utcai enyhén sérült gyerekek beköltöztetését. Állítják, nem a kissé fogyatékos tanulók, hanem az önkormányzati eljárás és annak hiányosságai ellen tiltakoznak. Félnek attól is - mondják -, hogy a beköltöztetés miatt a mostaninál jóval kisebb helyre zsúfolják a régi diákokat, s ez hátrányosan befolyásolja a gyerekek jövőbeni teljesítményét. Most sincs elég tornaterem, nyelvi labor, s hiányos a könyvtár is. Az összeköltözéssel csak romolhat a helyzet - hangoztatják. Néhányan határozottan állítják, a változásról nem értesítették időben a szülőket, a beleegyezésüket pedig egészen biztosan nem kérte senki. Számos hibát vélnek felfedezni az eljárásban s az épület leválasztásának kivitelezése körül.

Vannak azonban olyanok is - igaz, jóval kevesebben -, akik kikérik maguknak, hogy egészséges gyerekük ősztől a "betegekkel" közös épületben tanuljon. A jobb érzésűek azonban elhatárolódnak az ilyen megnyilvánulástól, s maradnak az általuk tényeknek vélt önkormányzati hibák s egyéb eljárási hiányosságok mellett. Úgy vélik, őszre biztosan nem fejeződik be az átépítés, s a tanévet feldúlt terepen kell megkezdeniük a diákoknak. Panaszaikkal a fővárosi közigazgatási hivatalhoz és a kerületi ügyészséghez is fordultak, ám a beadványokra mostanáig nem kaptak választ. Úgy tervezik, hogy a ma délutáni demonstráció végén petíciót nyújtanak át Steiner Pálnak, a kerület polgármesterének.

Az önkormányzat hivatalos közleményben leszögezte: az átépítés és költözés mindenekelőtt az eddig rendkívül rossz körülmények között, két lakásból kialakított "iskolában" működő Alkotmány utcai intézmény tanulóin segít. Ott jelenleg nincs könyvtár, tornaterem és ebédlő sem. Bár az intézményben sok a speciális foglalkoztatásra szoruló tanuló, az ő igényeiket nem, vagy csak alig tudják kielégíteni az oktatási, nevelési célra teljesen alkalmatlan épületben.

A kivitelezés késésével kapcsolatos szülői aggodalmakat nem értik a hivatalban, hiszen - mint írják - a 250 millió forintos korszerűsítésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertesének szeptember elsejére be kell fejeznie a munkálatokat, így a tanévet zavartalanul el lehet kezdeni. Ekkorra a beköltözők is elfoglalhatják a helyüket a Szemere utcai épület számukra kijelölt részében, amelyet a speciális igényeiknek megfelelően alakítanak ki. Eközben a Szemere Bertalan iskola ebédlőjét teljesen felújítják, lesz egyebek között nyelvi labor, olvasóterem, internetes szoba, és a tantermeket is a tanulók igényeihez igazítják. Amellett, hogy mindkét intézmény változatlanul megtarthatja önálló szervezetét, és folytathatja nevelési programját, a korszerűsítés kedvező elhelyezést ígér mindkét intézmény diákjainak - olvasható a közleményben. A gimnazisták tantermeinek alapterületét egyáltalán nem csökkentik majd, ilyen változásra csak az átlagosan hatfős speciális általános iskolás osztályok számíthatnak.

Az önkormányzati közleményben leszögezik: a szakmai előkészítés két éven keresztül tartott, s az egész megelőzte az áthelyezésről szóló, a független közoktatási szakértő által is támogatott döntést. A kétéves folyamat során a polgármester, az oktatási bizottság elnöke és az önkormányzat képviselői folyamatosan látogatták az intézményeket, hogy az érintettek teljeskörűen tájékozódhassanak az átépítésről. A képviselő-testület tavaly, a kerületi fejlesztési terv részeként teljes konszenzussal fogadta el az Alkotmány utcaiak áthelyezését. Az önkormányzatnál állítják: a Szemere Bertalan iskola választott szülői munkaközössége is megerősítette az intézmény vezetőjét abban, hogy továbbra is támogatják a sérült gyerekek iskolájának az épületben való elhelyezését. A közös elhelyezéssel - amely a két intézmény nevelési programját nem érinti - megvalósulhat a fogyatékos gyermekek esélyegyenlősége.

A Szemere utcában a sérült gyerekek is jobb körülmények közé kerülhetnének
A Szemere utcában a sérült gyerekek is jobb körülmények közé kerülhetnének
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.