Dicsőség vagy szélesebb budai alsórakpart?

Nem kapott még semmilyen értesítést a fővárosi önkormányzat arról, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága megvétózta volna a budai alsórakpart kiszélesítését - mondta Demszky Gábor kedden az MTI-nek.

A Magyar Hírlap című lap szerdai számában megjelentek szerint az UNESCO Budapest védett Duna-parti látképét a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé sorolná, ha a főváros a jelenlegi tervek szerint építi meg a budai főgyűjtő csatornát. E szerint a csepeli központi szennyvíztisztító építéshez kapcsolódva a Margit híd és az Erzsébet híd között, a Dunával párhuzamosan a lépcsők helyén építenék a főgyűjtőt, felette pedig 10-15 méter széles zöld sávot alakítanának ki.

A főpolgármester közölte, hogy az UNESCO álláspontját tanulmányozni fogják, s alternatív megoldást terjesztenek a helyzet megoldására a fővárosi szakbizottság, majd a Fővárosi Közgyűlés elé. Hangsúlyozta, hogy egyelőre korai még ezzel kapcsolatban állást foglalni, először a határozatot kell megismerni, majd döntést hozni ez ügyben.

Demszky Gábor az egyik lehetséges megoldásként említette, hogy a jelenlegi rakparti út alá helyeznék a főgyűjtőt. Ez esetben viszont le kellene zárni a rakpartot az építés idejére. A másik lehetőség az, hogy "egy szinttel feljebb" a rakparti úton közlekedő villamospálya alatt helyeznék el a főgyűjtőt - tette hozzá. Minden lépés azonban az általuk még nem ismert UNESCO határozat függvénye - hangsúlyozta.

A főpolgármester elmondta még, hogy az elmúlt hónapokban már számoltak ezzel a lehetőséggel is, ezért "nem ér teljesen készületlenül bennünket ez a döntés".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.