Pokolgép Kasmírban

Öngyilkos merénylő hajtott robbanószerrel megrakott járművével egy katonai terepjárónak szerda reggel Kasmír indiai részén egy iskola közvetlen közelében, a robbanásban életét vesztette hat személy -  köztük négy katona - és 15 másik személy.

Az első jelentések szerint iskolások nincsenek az áldozatok között. A sebesültek főként biztonsági tisztviselők, valamint  polgári személyek. Beszámolók szerint a helyszínen a megtámadott dzsip fejtetőre állt, az úttestet a katonák holttestének darabjai terítették  be. Egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget a terrorcselekmény elkövetéséért. A merénylő holttestét nem találták a hatóságok, véleményük szerint azt a detonáció darabokra szakította. Korábban a rendőrök úgy vélték, hogy a merényletben az autóba rejtett pokolgépet távirányítással hozták működésbe.

1989 óta több mint egy tucat gerillacsoport folytat küzdelmet a muzulmán többségű Kasmír függetlenségéért. Az elhúzódó konfliktusnak már több mint 66 ezer áldozata van. India a militáns csoportok fegyverekkel való ellátásával, valamint a kiképzőtáborokban tartózkodó gerillák segítésével vádolja Pakisztánt, ezt a vádat azonban Iszlámábád visszautasítja.
Mind India, mind Pakisztán teljes egészében magának követeli a megosztott himalájai terület feletti ellenőrzés jogát, s emiatt már két háborút vívtak egymással. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.