A Pickért emel tőkét a Délhús

A Délhús Rt. alaptőkéjét 620 millió forintról 3,5 milliárdra emelik - döntött a pécsi központú cég tegnapi rendkívüli közgyűlése. A közgyűlést követően a Délhús vezérigazgatója, Kovács László tudósítónknak elmondta: ismeretes, hogy a Délhús meg akarja venni a Pick Szeged Rt. többségi tulajdonát, és ezt a vásárlást a cég saját erőből tervezi véghezvinni. Ehhez az akvizícióhoz ad pénzügyi hátteret a Délhús megemelt alaptőkéje.

A Délhús Rt. Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltsége. A cég 99 százaléka a holland Agro Food Holding cég kezében van, a holland vállalkozás viszont a bankvezér tulajdona. A Délhús áprilisban megszerezte a Pick Rt. 31,2 százalékát, majd két magánszemély hozzájutott a részvénytársaság 32,8-32,8 százalékához. A Délhús ezt követően nyilvános vételi ajánlatot tett a Pick-részvényekre.

A Csányi kezében lévő Délhús és a várakozások szerint heteken belül tulajdonává váló Pick össze akarja hangolni felvásárló-, feldolgozó- és értékesítőtevékenységét. Ezzel kapcsolatban Pécsett elterjedt a hír, hogy mindez leépítésekkel jár a Délhúsnál, ugyanis az évente 400 ezer sertést és 20 ezer szarvasmarhát feldolgozó cégtől az állatvágás egy éven belül átkerülhet a leánycég üzemébe. Kovács László, aki április óta immár a Picknek is vezérigazgatója, tudósítónk kérdésére válaszolva nem cáfolta, hogy fontolgatják a vágás Pickhez koncentrálását, ám hozzátette: akkor sem lesz leépítés a Délhúsnál, ha a vágás átkerül a Pickhez. A Délhús jelenleg összesen 1350 embert foglalkoztat alsómocsoládi, bajai és pécsi gyárában, s ez a létszám 250-nel haladja meg az egy évvel korábbit. A létszámemelés, valamint az, hogy idén mintegy 740 millió forintos korszerűsítés valósul meg a Délhús csontozó- és darabolóüzemében, azt bizonyítja, hogy a cég irányítói meg akarják őrizni a cég feldolgozókapacitását - hangsúlyozta Kovács László.

Bírságok drágítják a szalámicég felvásárlását

Szeplőtlennek aligha mondható az a tranzakció-sorozat, amely végén a Pick többségi tulajdona a Délhúshoz kerül. A PSZÁF újabb jelentős bírságot rótt ki az ügyletekben részt vevőkre. Most a Délhús és a korábbi tulajdonos Arago Rt. kapott egyenként 30 millió forintos büntetést. A Délhús számára azonban ennél fontosabb, hogy a felügyelet végül jóváhagyta a Pick-részvényekre tett vételi ajánlatát. A PSZÁF most azért marasztalta el a cégeket, mert az Arago és a Délhús együttműködése és megállapodása alapján a Délhús a Pick április 11-én megtartott közgyűlésén választathatta meg a Pick vezetőinek többségét. A közgyűlésen ugyanis az Arago távolmaradása miatt a Délhús 99,9 százalék szavazati jogot gyakorolt. A PSZÁF szerint az Arago és a Délhús ezzel megsértette a törvényi előírásokat. A felügyelet július elején egyenként 50 millióra büntette a Pick két új tulajdonosát, Brazsák Józsefet és Csarodai Józsefet, mert összehangolva szereztek egyenként 32,8 százalékot a szegedi cégben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.