A miniszter fejlesztéseket ígér

- Nem elvonunk, hanem épp ellenkezőleg, fejlesztjük a kardiológiai ellátást, így az idén három új hemodinamikai labort fogad be az OEP. Jövőre pedig újabb négy központ létesül, és ezzel az ország minden pontján időben elérhető lesz az ellátás - jelentette ki az egészségügyi miniszter, tagadva azt, hogy másfél milliárd forintos forráskivonásra készülnének. Rácz Jenő korábbi cikkünkre reagálva beszélt a laborfejlesztésekről. - Épp a szakmai kollégium javaslatára, szakembereik bevonásával készítettük elő azt a javaslatot, amely belső átcsoportosítást sürget azért, hogy a modernebb eszközökből többet tudjunk vásárolni, így például a legmodernebb, sokszor egyedüliként használható gyógyszerkibocsátó "hengerekből. A centrumokban pedig, hogy egyenlők legyenek az esélyek, ezek mindegyike, amikor az indokolt, elérhető, beültethető lesz - mondta a miniszter.

A kardiológusszakma azonban biztosítékokat kér arra, hogy az előzetes - és nem nyilvános - tervek szerinti körülbelül másfél milliárdos "megtakarítás" a szívgyógyászatban marad.

A Semmelweis Egyetem szívgyógyászati központjának vezetője, dr. Merkeli Béla lapunknak azt mondta: többek között az ő véleményét is kérték a tervezett változásokról. "Két lehetőséget vázoltak, az egyikben átlagosan húsz-harminc százalékkal csökkentenék az intervenciós, azaz szívkatéteres beavatkozások finanszírozását, a másikban pedig differenciáltan változhatott a támogatás. Én ez utóbbira szavaztam, s pontosan tájékoztattam a döntéshozókat arról, mi mennyibe kerül ma a kardiológiában. A szakmai elképzelések kidolgozásában azonban nem vettem részt, csupán ezt a véleményemet vették figyelembe - nyilatkozta lapunknak. Merkeli attól tart, hogy a tárca és az egészségbiztosító közös "racionalizálási" elképzeléseinek hatására kikerül a szakágazatból a pénz.

A szívgyógyászok szerint elfogadhatatlan, hogy csökkenjen a szívkatéteres beavatkozások száma. A szakemberek szerint itt nem működhet az az "automatizmus", hogy az előző évi szinten és annak is csökkentett arányában határozzák meg az elvégezhető beavatkozások számát, miközben minden újabb esetszámmal kevesebb pénz jár az ellátások után. Ez ugyanis a fejlődés ellen szól, hiszen a katéterezés igazoltan a többszörösére növeli a szívinfarktusos betegek túlélési esélyeit.

Tavaly 13 ezer értágító hengert ültettek be országszerte. Ezekből négyezer-ötszáz volt az akut és nyolcezer-ötszáz a tervezett beavatkozás. Az idén a várhatóan ugyanennyi tervezett beavatkozás mellett az év végéig mintegy 6500 sürgősségi ellátásra lesz szükség.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.