Greenpeace-hajó Budapesten

A klímaváltozás megfékezése érdekében a megújuló energiaforrásokat népszerűsíti Magyarországon a Greenpeace. A nemzetközi környezetvédő szervezet szerint rövid távon, 2010-ig a teljes energiafogyasztás 7 százalékát, hosszú távon, 2050-ig pedig 40 százalékát alternatív energiaforrásokkal kellene fedezni.

Csáki Roland, a Greenpeace magyarországi programvezetője a szervezet zöldenergiát népszerűsítő hajóstúrájának budapesti állomásán elmondta: jelenleg az áramfogyasztás 2 százaléka, a teljes energiafelhasználásnak pedig 3,6 százaléka származik megújuló energiaforrásokból.

Biomasszából, szélenergiából, napenergiából és geotermikus energiából az ország energiaigényének többszörösét lehetne biztosítani - közölte a programvezető.

Szerinte az olaj- és a szénalapú energiatermelést előbb-utóbb alternatív energiaforrásokkal kell kiváltani, és az élettartamuk lejártával megszűnő nukleáris erőművek helyett is zöld energiában kell gondolkodni. "Levegőszennyezés-, radioaktív hulladék- és reaktorbaleset-mentes energiatermelésre van szükség" - fogalmazott Csáki Roland.

A programvezető cáfolta, hogy az utóbbi időben a klímaváltozás miatt változott volna a Greenpeace véleménye az atomenergiát illetően. A The Economist brit hetilap legutóbbi száma szerint a szén-dioxid-kibocsátásmentes atomenergiát ugyanis egyre kevesebb zöldszervezet ítéli el. A lap idézi James Lovelock-ot, a Greenpeace egyik alapítóját, aki azt nyilatkozta, hogy a klímaváltozás megfékezése nukleáris energia nélkül nem lehetséges.

"Ez magánvélemény, a Greenpeace hivatalos álláspontja továbbra is az, hogy az atomenergia nem lehet alternatíva" - jelentette ki Csáki Roland.

Érvelése szerint a nukleáris erőművek túl drágák és a keletkező radioaktív hulladékok túl szennyezőek ahhoz, hogy a már működő reaktorok élettartamát meghosszabbítsák vagy új erőműveket építsenek.

A Greenpeace a "Tiszta levegőt! Megújuló energiát" címmel nyáron zajló kampányában Magyarországon július 16. és 25. között hat várost látogat meg egy vitorlás hajóval. Az Anna nevű hajó és legénysége a túra állomásain, július 20-ig Budapesten a megújuló energiákkal foglalkozó kiállítással várja a látogatókat. Megtekinthető egy napkollektoros fűtőrendszer, egy napelemmel működő számítógép és egy szélkerék-modell is.

A Németországból Egyiptomig közlekedő hajó vitorlavásznára a környezetvédő szervezet aláírásokat gyűjt, amely szeptemberben, az akció végén egy petíció nyomatékosítására szolgál majd. A Greenpeace a petícióval a kampány által érintett országok döntéshozóit kívánja lépésekre ösztönözni a környezetbarát energia fellendítésére.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.