Zentai-ügy: "jobb később, mint sehogy"

Valamennyi ausztrálnak üdvözölnie kellene Chris Ellison ausztrál igazságügy-miniszter döntését, aki egy perthi bíróhoz utalta át a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatási kérelmét - hangoztatja az ON LINE opinion ausztrál internetes újságban megjelent írásában Leanne Piggott, a sydney-i egyetem kormányzati és nemzetközi kapcsolatok tanszékének tanára.

A "Jobb egy késői igazságszolgáltatás, mint a semmilyen" című írás szerzője emlékeztet: Zentait azzal vádolják, hogy 1944-ben Budapesten harmadmagával megkínzott és meggyilkolt egy zsidó fiatalembert, akinek a holttestét a Dunába dobták.

A szerző rámutat, hogy Ausztráliában a második világháború után a háborús bűnösök sértetlenségének kultuszához az egymást követő szövetségi kormányok elhibázott politikája is hozzájárult. "A hidegháború idején Ausztrália a feltételezett náci háborús bűnösök és a velük együttműködők menedéke volt" -írja Piggott.

Az ausztrál kormányok tisztában voltak vele, kik ezek az emberek és mivel vádolják őket. Megengedték, hogy Ausztráliába jöjjenek, abban a téves hitben, hogy hírszerzési szempontból értékesek lehetnek Ausztrália és szövetségesei számára a Szovjetunió és kelet-európai csatlósai elleni harcban. Az "ördögi alku" nem csupán teljességgel erkölcstelen volt, de nem is volt hatékony.

Egyes bevándorlókról kiderült, hogy szovjet ügynökök lettek, mielőtt elhagyták Európát és a KGB-nek szállítottak információkat Ausztráliáról - írja Leanne Piggott. Hozzáteszi: csak a Hawke-kormány kezelte méltó módon az ügyet az 1980-as években, amely különleges vizsgálóbizottságot hozott létre, hogy felelősségre vonja a második világháború során bűnöket elkövetett és Ausztráliába menekült személyeket. A Keating-kormány azonban feloszlatta a bizottságot és ismét a szőnyeg alá seprés politikáját folytatta.

A jelenlegi kormány számára ajánlatos, hogy eleget tegyen a magyar kormány kiadatási kérelmének. Ha a kiadatási eljárás sikerrel jár, és az esetleges fellebbezési kérelmeket elutasítják, az ügy az igazságügyi miniszterhez kerül vissza, aki eldönti, hogy mikor adják át Zentait a magyar hatóságoknak - így a szerző.

Zentai kiadatása, hogy Magyarországon bíróság elé állíthassák, történelmi precedenst teremtene. Erkölcsi jelentőségén túl mintául szolgálna ahhoz, hogyan kezeljék a régebbi konfliktusok idején bűnöket elkövetőket, akiknek engedélyezték, hogy Ausztráliában jöjjenek - szögezi le a szerző. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.