A TASZ szerint ez lesz a legszigorúbb drogtörvény

A TASZ szerint minden idők legszigorúbb drogtörvénye készül, az IM álláspontja viszont az, hogy a kábítószer-fogyasztók döntő többsége továbbra is igénybe veheti majd az elterelést, vagyis nem kell börtönbe vonulnia.

A drogfogyasztás szankcionálásáról nem liberális és nem konzervatív szabályozás készül, hanem a jogalkotó az alkotmánybírósági határozat szabta szűk keretek között igyekszik a kábítószer-bűncselekmények árnyalt megítélésére alkalmas tényállásokat alkotni - jelentette ki kérdésünkre Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Kondorosi szerint egyes cselekmények esetén - ilyen például a kábítószer-kereskedelem - a törvény teljes szigorával kell lesújtani, ugyanakkor nem hagyhatják figyelmen kívül a realitásokat. Ezért a jogalkotó bizonyos esetekben figyelemmel van a személyek autonómiájára is, vagyis: a társadalomra kevésbé veszélyes cselekmények esetében nem büntetni akar, hanem meg kívánja őrizni az elterelés intézményét.

A Társaság a Szabadságjogokért Egyesület (TASZ) jogászának az Index internetes portálon közzétett álláspontja viszont az, hogy az Orbán-kormány idején elfogadott, s akkor Európa legszigorúbb drogtörvényének tartott szabályozásnál is keményebb rendelkezések vannak születőben. Pelle Andrea ügyvivő nyilatkozata szerint a most készülő tervezet a kábítószer védett intézményekben - például iskolában vagy közművelődési létesítményben - való birtoklását a korábbinál súlyosabb börtönbüntetéssel fenyegeti. Az ügyvivő közölte azt is, hogy a javaslat elfogadása esetén az egymásnak együttes fogyasztás során drogot átadó fiatalkorúakat "nagykorúsítanák", vagyis a kábítószer csereberéje a körükben is súlyosabb bűncselekménynek számíthat majd. Az ügyvivő úgy véli, a korábbi szabályokat - néhány apró kivételtől eltekintve - inkább szigorítják.

Kondorosi leszögezte: munkájuk alapja az alkotmánybírósági határozat, s így a szabályozás minimális szigorítása elkerülhetetlen, ám csekély menynyiségű drog birtoklásáért vagy annak közös fogyasztás során történő kínálásáért, átadásáért senkit nem kívánnak börtönbe csukni. A tervezet szerint továbbra is nyitva áll tehát az elterelés lehetősége a drogot közösen fogyasztó felnőttek előtt. Emellett az a huszonegy évesnél nem idősebb, a gyógyító-megelőző-felvilágosító kezelést vállaló személy is elkerülheti a büntetést, aki fiatalkorúaknak - akár védett intézményben - kínál kábítószert. Az tehát tényszerűen nem igaz, hogy a fiatalkorúakkal szemben a korábbinál szigorúbban lépnének fel - állítja. A javaslat ugyanakkor az eddiginél is kedvezőbb elbírálást tesz lehetővé például a drogfüggők kábítószerrel elkövetett bűncselekményei esetében.

Mindez azonban egyelőre csak tervezet, hiszen még a társadalmi szervezetekkel kezdeményezett egyeztetés sem zárult le - hangsúlyozta az államtitkár. Így a szabályozás az államtitkár szerint változhat, és ha a javaslat szövegét valaki túl bonyolultnak tartja - miként azt Pelle Andrea minősítette -, azon is lehet segíteni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.