Orosz helikopter balesete Csecsenföldön

Hegynek ütközött és lezuhant az orosz légierő egyik Mi-8-as típusúhelikoptere Csecsenföldön szombat délelőtt - közölte AlekszandrDobrisev százados, a légierő szóvivője.

A helikopteren tartózkodó kilenc személy közül nyolc - a legénység három tagja és öt határőr - életét vesztette, az egyetlen túlélőt a hankalai orosz katonai támaszpont kórházába szállították. Az eddigi vizsgálatok szerint technikai hibának vagy a pilóta hibájának következtében ütközött 300 méteres magasságban hegynek a helikopter.

A Mi-8-as két Mi-24-es típusú helikopter kíséretében a Groznij melletti Hankalából Tuszhoroj településre repült, és a baleset már a visszaúton történt Itum-Kale településtől 8 kilométerre délkeletre. A földbe csapódott helikopter kigyulladt, és a tűz meglehetősen nagy pusztítást végzett, mivel a jármű üzemanyagtartályai még csak nem színültig voltak.  

A M-24-es pilótáinak és a súlyosan megsérült túlélőnek a beszámolója szerint a helikoptert nem érte fegyveres támadás a földről, tehát a csecsen lázadók akcióját ki lehet zárni. Az orosz katonai helikopterek gyakori céltáblái voltak a Csecsenföld függetlenségéért küzdő fegyveres lázadóknak az utóbbi tíz évben az orosz erőkkel vívott gerillaháborújuk során.

A Mi-8-as két légcsavaros helikopter általában megbízható típusnak számít, de az elöregedő légiflotta szükséges karbantartásának - főleg pénzhiányra visszavezethető - hiánya már több balesetet okozott az utóbbi néhány évben. A katonai ügyészség a légi közlekedés szabályainak megsértése miatt indított eljárást. A baleset körülményeinek kivizsgálására létrehozott különbizottság szombat délután Moszkvából Csecsenföldre utazott.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.