Szabadlábon a professzor

A Hajdú-Bihar megyei bíróság a napokban szabadlábra helyezte P. Gábort, a Debreceni Egyetem nyugalmazott professzorát, akit június elején helyeztek előzetes letartóztatásba vesztegetés gyanújával.

Mint ismert, a Debreceni Egyetem természetvédelmi, állattani és vadgazdálkodási tanszékének az idén áprilisban nyugalmazott oktatója - a gyanú szerint - egyes levelező tagozatos hallgatóktól anyagi és természetbeni ellenszolgáltatást fogadott el sikeres vizsgák biztosításáért és szakdolgozatok elkészítésében való közreműködésért. A hallgatók fejenként több százezer forintot utaltak át a professzor által vezetett alapítvány számlájára, de volt olyan, aki kétmillió forintot fizetett.

A bíróság első fokon július első napjaiban elutasította P. Gábor szabadlábra helyezésének kérelmét, és az előzetes letartóztatását két hónappal meghoszszabbította. A professzor fellebbezett a döntés ellen, és kérelmének a bíróság másodfokon helyt adott, így P. Gábor szabadlábon védekezhet.

Tóth Éva magánjogi és közigazgatási jogi főügyészhelyettes érdeklődésünkre elmondta: az ügyészség vizsgálata szerint a professzor által vezetett alapítvány a bejegyzése óta nem végzett közfeladatot, és a pénzeszközöket szinte kizárólag P. Gábor egyszemélyi rendelkezései alapján használta föl. Arra a megállapításra jutottak, hogy az alapítvány döntő hányadban P. Gábor magáncéljaira fizetett ki pénzt. Mint mondta, a törvénysértő gyakorlat miatt kezdeményezték, hogy szüntessék meg az alapítvány kiemelten közhasznú státusát, s ha az alapítók nem jelölnek ki új kuratóriumot, indítványozni fogják az alapítvány megszüntetését.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.