MTV: rendrakás vagy új leosztás?

Új csapat állt fel a köztévénél. A Rudi Zoltán elnök által összeállított menedzsment baráti alapon működik, és megkezdte a régi beszállítók kiszorítását. Eszköze az a képernyőbizottság, amely letiltathat műsorvezetőket. Rendrakás vagy az erővonalak átrendezése zajlik?

Leisztinger Tamás kormányozta az Arago Rt. hajóját a 2002-es Bankár-kupán. A fedélzeten a milliárdos cégeiben ülők: Sasinszki Ágnes, Zala László és Takáts Imre. A legénység tagja volt Rudi Zoltán is, akit pár héttel később az MTV hírigazgatójának és megbízott programigazgatójának neveztek ki. Jelenleg a köztévé elnöke.

A véletlenek egybeesése vagy egy nagy projekt előkészítése, hogy Rudi környezetében több olyan személy bukkan fel, aki magas pozíciót ért el Leisztinger Tamás cégeiben?

Rudi Zoltán neve több cégiraton megtalálható. Első vállalkozása a Kiwiland volt, amelyet még 1991-ben hozott létre. A cég ügyeit a kezdetektől jogászként segítette a hajótársaság egyik tagja, Zala László, 1995-ben pedig tulajdonos lett Gergelyné Vadász Márta. Rudi egészen 2003 novemberéig birtokolta a vállalkozást, majd átadta Gergelynének és Zalának.

Az évek során összeszokott a hármas: nevük megtalálható más cégeknél is. A Procent Befektetési Rt.-ben előbb Zala, majd Rudi lesz felügyelőbizottsági tag (1999-2001), Gergelyné pedig igazgatósági tag, később vezérigazgató. Zala, Rudi (2000-2003) és Gergelyné felügyelőbizottsági tag a Procent által létrehozott, a nevét sűrűn váltogató részvénytársaságban is (Procent Befektetési Alapkezelő, majd Amida, Szintra Invest, legutóbb pedig Navik).

Rátérve a Leisztinger-vonalra: a milliárdos neve vagy vállalkozásai nem találhatók meg ezekben a cégekben, személyi kapcsolatok azonban akadnak: az első Rudi-céget jogászként segítő Zala László igazgató lett a Leisztinger által megszerzett Zalakerámiában, fb-tag volt a Pannon Váltónál, és ügyvezetője annak a cégnek, amely levezényli a XI. kerület és a Leisztinger-érdekeltségek közös, a Kopaszi-gáton tervezett ingatlanprojektjét. A Procent-tulajdonos Doleschall György 2001-től szintén zalakerámiás igazgató lett. Zalával és az aragósokkal 2003-ban mondtak le.

Igaz, hogy ugyanakkor Rudi Zoltán egyik "hivatalos" Leisz-tinger-érdekeltségben sincs benne. "Üzleti kapcsolatairól" lapunknak megjegyzi: Gergelynét még Nyíregyházáról ismeri, a Kiwiland könyvelője volt, majd átvette a céget, amelyet Rudi kényszervállalkozóként, számlázásra használt. Bizonyítja szakmai alkalmasságát, hogy a Procentnél vezérigazgató lett. A két fb-tagságról Rudi azt mondja: kellett valaki a bizottságba, Gergelyné fölkérte, ő elvállalta. Szerinte nem volt komoly feladat, és legfeljebb ha havi tízezer forintot kapott érte.

A szintén szép karriert befutott Zala László Rudi egyetemi évfolyamtársa volt, szintén régi barát. Kiváló jogász, ezért - állítja Rudi - nem meglepő, ha ismert vállalkozók felkérik őt különböző tisztségekre.

Ám még egy adalék, ami tovább erősíti a Leisztinger-vo-nalat: ez az MTV új általános alelnökének a személye. Takáts Imre a Zalakerámia elnök-vezérigazgatója volt 2001-től 2003-ig. 2004-ben már hír jelent meg arról, hogy az MTV reorganizációért felelős elnöki tanácsadója lesz. Az idén tavasszal általános alelnök, lényegében vezérigazgató lett. A tévéelnök szerint egy fejvadász cég, a Hill International találta meg Takátsot, mint aki sikeres veszteséges cégek átalakításában. Ő az alelnököt korábban a balatoni jachtklubból ismerte. Takáts Rudival egyidős, azonos gondolkodásúak, így a vele egy időben kinevezett Simon András műsorokért felelős alelnökkel egy csapatot alkotnak - így az elnök. Sokaknak szerinte ezzel éppen az lehet a bajuk, hogy elkezdték rendbe tenni az MTV-t.

Ez minden bizonnyal az erővonalak átrendezésével jár, s egyik eszköze pedig az a képernyőbizottság, amely hosszú idő óta most adott hírt létezéséről. Munkájáról eddig csak annyi szivárgott ki, hogy a legnépszerűbb műsor, a Névshowr egyik házigazdáját, Hajdú Pétert alaposan megbírálták. Hogy miért a legnézettebbel kezdték? Erre kapott utasítást a bizottság - derült ki az egyik tag és Hajdú rögzített telefonbeszélgetéséből. Aki elbukik, szeptembertől nem kerülhet képernyőre. Nyitásként kinevezése után Simon András azt mondta a műsorokról: ötven százalék, ami elfogadható, a többi változtatásra szorul.

Takáts kinevezése ugyanakkor - aki általános alelnökként a reorganizációs tervért, a székházprojektért és a köztévé gazdálkodásáért felel - más gondolatokra késztette például a Heti Választ. A hetilap szerint májusban mind a három, az új székházzal foglalkozó műszaki vezető távozott az MTV-ből, több évtized után. Kevesen maradtak, akiknek rálátásuk van a több tízmilliárdos projektre, amelynek kivitelezője húsz plusz húsz évig működteti majd az új házat. Rudi szerint ez rossz nyom, a pályázati kiírás ugyanis az ÁPV Rt. e célra létrehozott cégének a dolga. Mindenesetre a potenciális befektetők elbizonytalanodhattak az elmúlt hónapokban - a kiírás ugyanis késik.

Lezárva a Rudi-cégek listáját: két MTV-s időszaka között, TV 2-sként munkatársaival több céget is alapított, elsősorban oktatási tevékenységre. Ezekből a cégekből kilépett, amikor 2002-ben visszaigazolt az MTV-hez. Egy saját vállalkozása maradt: az elnökként 2003-ban apjával alapított Hársmajor Kft. A céget arra hozták létre, hogy a XI. kerületben, a Hársmajor utcában lévő, több mint ezer négyzetméteres volt munkásszállót előbb megszerezze, majd eladja. "Papíron ötven-ötven százalékban vagyunk tulajdonosok a Nyíregyházán autóbontót működtető édesapámmal, de ő adta bele a nagyobb részt" - mondta Rudi, megerősítve azt, hogy az ingatlant 120 millió forintért árulják.

Az új székház terve: szabadulnának a régitõl
Az új székház terve: szabadulnának a régitõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.