Nincs átütő jelölt Budapest élére

Vajon ki lehetne Demszky Gábor utódja a főpolgármesteri székben? - szűk másfél évvel az önkormányzati választások előtt már ez a kérdés foglalkoztatja a pártokat. Érdekes módon mostanában egyre komolyabban fölvetődik: lehet, hogy mégiscsak Demszky?

Egy évvel ezelőtt, amikor a horvátországi nyaraló és a terepjáró-használat ügye miatt pillanatokon belül tíz százalékot zuhant Demszky Gábor főpolgármester népszerűsége, sokan már eleve "leírták" Demszkyt. Tény, hogy a korábbi, ötven százalékpontos népszerűségi indexe azóta is csak negyven százalék körül mozog, bár a szocialisták köreiben végzett felmérésekből az is kiderül, hogy az utóbbi tizenöt évben Demszky az emberek szemében szinte azonosult posztjával. (Ez egyébként máshol is így van: minél régebben polgármester valaki, a helyiek annál inkább természetesnek veszik, hogy az is marad. Néhány példa: Derce Tamás Újpest székében megingathatatlannak tűnik, miként Gegesy Ferenc is a Ferencvárosban, Tóth József Angyalföldön. Említünk egy vidéki példát is: az SZDSZ-es Dióssy László már a rendszerváltás óta Veszprém első embere, s ha újra indul, valószínűleg az is marad.) A szocialisták számára tehát nem az a kérdés, hogy ismert politikust tudnak-e Demszkyvel szemben indítani, hanem az, hogy tudnak-e olyat találni, akiről a budapestiek elhiszik, hogy alkalmasabb, rátermettebb, mint a jelenlegi főpolgármester.

Az utóbbi időben több név is fölmerült, így Kóka János gazdasági miniszteré is, akit "papíron" az SZDSZ jelölt a kormányba, így ő a két koalíciós párt közös jelöltje lehetne. Értesüléseink szerint azonban egy belső használatra készült fölmérés azt hozta ki, hogy Kókának nem lenne igazi esélye a budapestiek megnyerésére. Az SZDSZ-ben egyelőre tabu a Demszky-kérdés: nyíltan senki sem beszél arról, hogy utódot kellene keresni, hiszen "sokszor felállt már a padlóról". Elképzelhető, hogy amikor eljön az ideje, Demszkyre bízzák a döntést: indul-e egy olyan választáson, ahol először kell szembenéznie azzal, hogy nem egyértelmű esélyes.

Az MSZP-ben komoly gond Budapest: már régóta téma a szocialistáknál, hogy saját jelöltjük győzzön a fővárosban. Az MSZP 2002-es jelöltje, Gy. Németh Erzsébet fővárosi frakcióvezető 2006-ban biztosan nem kerül szóba. Az enyhén szólva sem "balosnak" számító II. kerületben Horváth Csaba fiatal kora ellenére is győzni tudott, nagyon agilis (emlékezzünk csak a Duna alatti alagút ötletét is magában foglaló Budapest-tervre), de a pártban jelenleg még nem olyan erős a politikai támogatottsága, hogy jelölt lehessen. Molnár Gyula, a szintén nem hagyományos szocialista fellegvárnak számító XI. kerület első embere, fővárosi MSZP-elnök korábban bejelentette: nem akar a főpolgármesteri székre pályázni, de egy ilyen kijelentés még megmásítható. Felmerült Hunvald György VII. kerületi polgármester neve is a lehetséges jelöltek között, de eddig még nem dőlt el semmi, s az igazság az, hogy csak részben azért, mert az országgyűlési választások kimenetelétől sok függ. Az MSZP-ben a legnagyobb gond az, hogy átütő jelölttel nem rendelkeznek, és mérvadó körökben azt sem tartják kizártnak, hogy a szocialisták ismét Demszky Gábort jelölik.

Az MDF önálló főpolgármester-jelöltet akar állítani 2006 őszén - tudta meg lapunk. Az információt a fórum vezető politikusai is megerősítették. "Ez az elképzelés, de döntés még nincs" - nyilatkozta Hock Zoltán elnökhelyettes. Munkatársunknak azt a fölvetését, hogy Katona Kálmán a jelölt, Hock sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. A lapunknak név nélkül nyilatkozó MDF-es politikusok szerint Katona már csak azért is a legalkalmasabb, mert a fővárosban "őt már nem kellene felépíteni".

Érdekes módon a Fidesz háza táján is úgy vélik, hogy kár volt Katona pártváltásáért, mert ő lehetett volna a nagyobbik ellenzéki párt fővárosi favoritja. Tudniillik, ők is káderhiányban szenvednek. Néhányan megpróbálták rávenni Borókai Gábort, induljon, ő azonban szeretne a sajtó területén maradni. Budapesti politikusaik közül ki ezért, ki azért nem látszik alkalmasnak a jelölésre, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke viszont nem aspirál erre a posztra, ő, amennyiben pártja nyerné a tavaszi voksolást, az oktatási tárcát szeretné vezetni. Cselovszki Zoltán, a Műemlékvédelmi Hivatal volt elnöke a Fidesz Budapest Központjának vezetője úgy nyilatkozott: álma az, hogy főpolgármester-helyettes legyen, Schmitt Pál pedig, aki 2002-ben alulmaradt Demszkyvel szemben, aligha ismétel.

Demszky Gábor és Kóka János
Demszky Gábor és Kóka János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.