Törvénysértés egy debreceni alapítványnál

A Környezet- és Természetvédelmi, Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Alapítvány a Tiszántúlért elnevezésű, kiemelten közhasznú alapítvány ügyészségi törvényességi vizsgálata törvénysértéseket tárt fel - közölte Tóth Éva, Hajdú-Bihar megyei főügyész-helyettes pénteken az MTI-vel.

Az alapítvány kuratóriumának az elnöke az a P.G. egyetemi tanár, akit vesztegetés gyanúja miatt június 4-én tartóztattak le Debrecenben, s azóta is előzetes letartóztatásban van. Tóth Éva tájékoztatása szerint az ügyészségi vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy az alapítvány gyakorlati tevékenysége megfelel-e az alapító okiratban meghatározott céloknak, működési szabályoknak és a jogszabály előírásainak.

A vizsgálat megállapította, hogy az alapítvány közfeladatot bejegyzése óta nem végzett. "A közhasznúsági jelentések meghatározó részben P.G. kuratóriumi elnök egyetemi oktatási és kutatási tevékenységének körébe tartozó produktumokat jelöltek meg az alapítvány cél szerinti tevékenységeként".

A kuratóriumi elnök az alapítvány működését voltaképpen "egybemosta" a felsőoktatási intézményben végzett egyetemi oktatói tevékenységével. A vizsgálat szerint ugyanez a tendencia érvényesült az alapítványi vagyon felhasználásánál is: az alapítványi célú kifizetésekre döntő hányadban a kuratóriumi elnök magáncélú érdekkörében került sor.

A megyei főügyész-helyettes közlése szerint a vizsgálat során tapasztalt törvénysértő gyakorlat, valamint a kiemelkedően közhasznú státus megszüntetése érdekében törvényességi felügyeleti jogkörben intézkedtek az alapítvány kezelő szervezete felé. Ugyanakkor keresetet nyújtottak be a Hajdú-Bihar megyei Bíróságon az alapítvány törvényes működésének helyreállítása érdekében.

"Megítélésünk szerint a kezelő szervezet jelenlegi összetételében veszélyezteti az alapítványi célok megvalósítását, ezért indítványoztuk, hogy a bíróság hívja fel az alapítót új kuratórium kijelölésére. Amennyiben ezt nem teszi meg, indítványoztuk az alapítvány megszüntetését" - közölte Tóth Éva hajdú-bihari főügyész-helyettes.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.