Nagy a vita az ENSZ-BT bővítéséről

Brazília, Németország, Japán és India külügyminisztere is az ENSZ székhelyére, New Yorkba utazik a hét végén, hogy meggyőzzék a Közgyűlés tagjait a Biztonsági Tanács kibővítését célzó javaslatuk helyességéről - írta pénteken a The New York Times, megjegyezve, hogy az álláspontok nem közeledtek. Az ENSZ Közgyűlése a hét elején kezdte meg a vitát a BT gyökeres átalakításáról.

Brazília, Németország, Japán és India, az úgynevezett G-4 csoport közös kezdeményezése értelmében a tizenöt tagú BT hat új, vétójog nélküli állandó és négy új nem állandó taggal bővülne. Mint a New York-i újság a lezajlott vitát összegezte, az állandó biztonsági tagságra törekvő négy állam elképzelését váratlanul erős ellenállás fogadta az Egyesült Államok, a regionális riválisok, valamint az Afrikai Unió részéről.

A G-4-ek javaslatára nézve különösen "veszélyes" az 53 tagú Afrikai Unió által szerdán beterjesztett javaslat és Washington szokatlanul nyers elutasító magatartása. A 191 tagú világszervezetben általánosságban egyetértenek: a megváltozott erőviszonyok miatt szükség van a bővítésre. A változtatás menetéről azonban mélyen megoszlanak az álláspontok.

Kofi Annan főtitkár a megnyilatkozások hevessége miatt nyugalomra intette a tagállamok képviselőit. Azt mondta, annak a szervezetnek, amely előadásokat tart az egész világon a demokráciáról, érett módon kell kiküszöbölnie legfőbb döntéshozó szervében a demokrácia hiányát.

A G-4-ek kezdeményezéséről jövő héten szavaz a Közgyűlés. Az ő javaslatuk mellett két másik bővítési tervet is beterjesztettek. Az Afrikai Unió javaslatán kívül, - amely 26 BT-tagot irányoz elő, hat új, vétójoggal bíró állandó taggal - közülük kettő afrikai -, a G-4 csoport vetélytársai is saját tervvel álltak elő. Utóbbi szerint, amelyet Argentína, Olaszország, Pakisztán, Mexikó és Dél-Korea terjesztett be, a BT tíz hellyel bővülne, amelyek közül egy sem lenne állandó tagsági hely.

Az Egyesült Államok, amely csak Japán állandó tagsága mellett kötelezte el magát, azon az állásponton van, hogy az egyetértés hiánya miatt korai dönteni az ügyben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.