Versek hirdetik a toleranciát Budapesten

Júliusban ismét cseh, magyar, osztrák, szlovák és szlovén kortárs költők versei olvashatók Budapest közterein. Az „Idő egy versre” idei mottója a tolerancia.

Idén harmadik alkalommal vesz részt Budapest az „Idő egy versre” című akcióban, amelynek célja, hogy kiszakítsa a városlakókat a hétköznapok tompaságából és a mindennapok helyszínein - a metróban, a villamos- és buszmegállókban - konfrontálja őket a modern lírával.

Városszerte Doris Mühringer, Barbara Korun, Jiri Grusa, Marián Hatala és Sumonyi Zoltán versei olvashatók ötven citylighton és több tucat plakáton.

A 2005-ös „Idő egy versre” középpontjában a tolerancia áll, amely a szervezők szerint a háborúkkal, a rasszizmussal, a gyűlölettel és a nacionalizmussal szembeni ellenállás, így a sokszínűség Európájának kulcsa.

A József Attila emlékév alkalmából Budapesten József Attila „Thomas Mann üdvözlése” című versével egészül ki a plakátok sora: a rendezők így róják le tiszteletüket a költő és az európaiság gondolata előtt.

„Az „Idő egy versre” olvasásra ösztönöz és elgondolkodtat. Gondolatokat ébreszt toleranciáról, erőszakról, agresszióról, a rasszizmus és intolerancia elutasításáról. A köztereket tudatosan formálják át úgy, hogy a mindennapokon szólítsák meg az utca emberét. Ezáltal a költészet jelzéssé válik és nyilvános diskurzusra késztet” - összegzi az akció lényegét Schiffer János főpolgármester-helyettes, a rendezvény egyik fővédnöke.

A kezdeményezést először 1983-ban valósították meg Bécsben, majd 2003-ban a szomszédos országokra és az unió új tagállamainak fővárosaira, így Budapestre is kiterjesztették. Azóta minden évben megrendezik, mindig más-más témával - szerelmes versek, bevándorlók versei az emigrációról, szomszédok üdvözlete, versek az erőszak és a háború ellen - a középpontban. Az elmúlt két évtized során különböző kortárs költők csaknem kétszáz verse jelent meg Bécsben, Budapesten, Prágában, Pozsonyban, Ljubljanában és Zágrábban összesen 160.000 plakáton.

Az akciót Budapest után Prágában, Ljubljanában és Pozsonyban rendezik meg, majd Bécsben ér véget ősszel.

(Compress)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.