Amerika a tejet is figyeli

2001. szeptember 11-ét követően szinte mindenhol érezhető, és sokat bírált terrorellenes intézkedéseket vezettek be az Egyesült Államokban.

Lassan négy éve nem múlik el nap anélkül, hogy az amerikaiakat ne emlékeztetnék a terrorveszélyre. Míg Európa sok országában politikai megoldásban bíznak, és a mai napig azon vitatkoznak, milyen intézkedésekre van szükség, az USA azonnal cselekedett. 2001. szeptember 11-e óta nem volt sikeres terrorakció Amerikában, pedig azt az általános titkolódzás ellenére is tudni lehet, hogy voltak próbálkozások.

A 2001-ben villámgyorsan elfogadott "hazafias törvény" lehetővé teszi, hogy a hatóságok a terrorizmussal gyanúsított személyeket vádemelés nélkül is őrizetbe vehessék és korlátlan ideig elszigetelve tartsák. Megnőtt az FBI nyomozati, megfigyelési és lehallgatási jogköre. Az egyik legtöbbet vitatott paragrafus betekintést ad a célszemély könyvtári adataiba - évekre visszamenőleg kikereshető, mit olvas az illető, illetve mire használta a könyvtárak ingyenes internetkapcsolatát. A törvény több mint egy tucat, emberi és személyiségi jogi szempontból már az elfogadásuk idején is aggodalmat kiváltó előírása 2005 végén lejár. George W. Bush elnök szeretné valamennyit véglegessé tenni.

2002-ben külön belbiztonsági minisztériumot hoztak létre. A korábban más tárcák alá tartozó szolgálatokat tömörítő minisztérium elsődleges feladata a terrorellenes védekezés. A veszély érzékeltetésére ötfokozatú színskálát vezettek be. Ezen a zöldtől (alacsony) a vörösig (súlyos) terjednek a szintek - eddig csak a harmadik (sárga) és a negyedik (narancs) váltogatta egymást.

Az amerikai reptereken az utasoknak még a nadrágszíjat és a cipőt is le kell vetniük. Nemcsak a kisollókat és zsebkéseket kobozzák el kíméletlenül, de újabban öngyújtót és gyufát sem engednek fel a fedélzetre.

Megszigorították a nagyvárosok, kulcsfontosságú épületeinek, hídjainak őrzését. A fővárosban vegyi, biológiai és sugárzásérzékelőket helyeztek ki. Az evakuálási terveket az elmúlt években el is próbáltak. Újabban az keltett feltűnést, hogy a tudományos akadémia a tejipar védelmére szólított fel: a terroristák a tejbe kevert baktériumokkal több százezer embert mérgezhetnek meg, mire a hatóságok rájönnek, honnan jön a támadás. A napokban kikapcsolták a New York-i metrón és a Manhattanbe bevezető alagutakban a mobiltelefon-szolgáltatást: Madridban tavaly márciusban rezgésre beállított mobiltelefonokkal robbantották fel a pokolgépeket.

Cipõtalpvizsgáló berendezés a chicagói O'Hare reptéren. Biztonságos lépés
Cipõtalpvizsgáló berendezés a chicagói O'Hare reptéren. Biztonságos lépés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.