Elhalasztották a Discovery repülését

Magyar idő szerint tegnap este tíz órára tervezték az amerikai Discovery fellövését, ám másfél órával a start előtt leállították a visszaszámlálást, miután a külső üzemanyagtartályon meghibásodott egy érzékelő.

Rossz előjelekkel készülődtek az űrhajósok a startra: a NASA megadta ugyan a felszállási engedélyt, ám az időjárás - felhősödés - miatt már délután csupán negyven százalék volt az esélye annak, hogy útjára indulhat a Discovery. A 31. startjára készülő, és ezzel az űrrepülőgépek között csúcstartó Discoveryt a visszaszámlálás közben kisebb baleset is érte. Csaknem húszméteres magasságból leesett az egyik tetőablak borítója. Az alig egykilós műanyag lap megsértett két hőszigetelő elemet, amire nemcsak a kerámiacsempéket cserélték ki, hanem az alattuk lévő alumíniumpanelt is. A szakértők szerint mindez "szokványos" eset volt, és önmagában nem befolyásolta volna a startot - nem úgy, mint a felhők és döntően az érzékelő később felfedett hibája. Az óvatosság nem volt véletlen: két és fél évvel a Columbia 2003. február 1-jén bekövetkezett katasztrófájából tanulva eddig soha nem látott repülésbiztonsági intézkedéseket hoztak a NASA illetékesei.

Tegnap még nem volt biztos információ arról, mikor kezdhetik újra a visszaszámlálást, s kelhet életre a két és fél éve szünetelő űrprogram.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.