Ombudsmanok vizsgálják a Rába habzásának okait

A magyar és az osztrák ombudsman is vizsgálja a Rába vizének újra és újra előforduló habzását - közölte lapunkkal Viniczay Tibor szentgotthárdi polgármester.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok biztosa nemrég levélben tájékoztatta a polgármestert arról, hogy az Európai Unióban gyakorlattá vált alkotmányos együttműködés szellemében felkérte osztrák kollégáját: intézkedjen a határvizen észlelhető környezetszennyező jelenség megszüntetéséről.

Az osztrák ombudsmani hivatal tájékoztatása szerint a burgenlandi és a stájer hatóságok is újra átnézik az ügy dokumentumait. A jelenség okainak tisztázását sürgeti Peter Gortan, a határ menti jennersdorfi regionális szennyvíztisztító vezetője is, aki úgy véli: szennyezik a Rába vizét. Ezért szakmai konzultációt kezdeményezett stájer tartományi vezetőkkel.

Három éve jelent meg először a szürkésfehér, paplanszerű hab a szentgotthárdi duzzasztónál a Rába vizén. Magyar és osztrák vízügyi szakemberek megállapították: a környezetszennyezés a folyó osztrák oldalán lévő bőrgyárakból származik. A gyártáshoz használt alapanyagból ugyanis szakértők szerint naftalinszulfonát csapódik ki, és ez idézi elő a habzást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.