Ítélet Sásd volt polgármestere ügyében

Sásd volt polgármesterét - nem jogerősen - felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a pécsi bíróság abban az ügyben, amely 2002-ben a helyi politikus bukását okozta.

Kovács Magdolna - Sásd polgármestereként - 2001 őszén arról tájékoztatta a baranyai város képviselő-testületét, hogy a település többségi tulajdonában lévő Hegyhát Kht. elkészíttetett 16 fejlesztési tervet a sásdi önkormányzat számára. A képviselők elégedetten nyugtázták a hírt, és felhatalmazták a polgármestert, hogy fizesse ki a tervek ellenértékét a kht.-nak. Ez meg is történt, ám 2002 októberében kiderült, hogy a tervek mégse készültek el, így a város hiába fizetett értük 18 millió forintot. A képviselő-testület feljelentette a polgármestert, aki nem sokkal később lemondott hivataláról.

A feljelentés nyomán elindított büntetőeljárás tegnap jutott el az elsőfokú ítéletig. A pécsi bíróság jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjában találta bűnösnek Kovács Magdolnát, s ezért egy év szabadságvesztésre ítélte. A büntetést a bíróság három évre felfüggesztette.

Kovács Magdolna az eljárás alatt azzal védekezett, hogy őt P. Lőrinc, a kht. akkori ügyvezetője vezette félre: azt mondta neki, hogy a tervek készek. A volt polgármester elismerte, hogy hibát követett el, amikor nem ellenőrizte a tervek meglétét. A bíróság P. Lőrincet csalás és sikkasztás vádjában mondta ki bűnösnek, s ezért egymillió forint pénzbüntetésre ítélték. Az ítélet nem jogerős, mivel Kovács Magdolna fellebbezett, P. Lőrinc és az ügyész háromnapi gondolkodási időt kért.

A 2002-ben kiderült ügy valósággal megrázta a sásdiakat. A kisváros lakói akkor már negyedszer választották meg Kovács Magdolnát polgármesternek, aki utoljára az SZDSZ és az MSZP támogatásával nyerte el posztját. A sásdi önkormányzat egyébként visszaköveteli Kovács Magdolnától és P. Lőrinctől az el nem készült tervekért kifizetett pénzt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.