Biogázüzem épül Pálhalmán

Másfélmilliárd forintos beruházással biogáz-üzem épül Pálhalmán - közölte a beruházást megvalósító Agrospeciál Kft. ügyvezető igazgatója. A metán elégetésével jelentősen csökkenthető az üvegházhatás: A biogáz-üzem öt év alatt mintegy 180 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesíti majd a környezetet.

A saját erőből, pályázati pénzből és banki forrásból megvalósuló biogáz-üzem évi 90 ezer tonna szerves trágyából, valamint egyéb szerves anyagból és hulladékból 4-5 ezer háztartás villamos energia ellátásához elegendő áramot állít majd elő. A beruházás költségei 8-10 év alatt térülnek meg - tette hozzá Kovács Tamás.

A pálhalmi kft. évi ötmillió liter tejet adó, 700 férőhelyes tehenészeti, és tizenhatezer hízott sertést kibocsátó sertéstelepén, valamint egy szomszédos mezőgazdasági szövetkezet sertéstelepén keletkezett trágya és hígtrágya feldolgozását, és a közben keletkező metán elégetését zárt technológiával végzik majd. Az áramot gázmotorral fejlesztik, a keletkezett hőt pedig egyelőre saját mosodájában, továbbá a sertéstelep fűtésénél és klimatizálásánál hasznosítja a kft.

A keletkezett szén-dioxid-megtakarítást az üvegházhatás csökkentése érdekében aláírt Kiotói egyezmény keretében, közös megvalósítási program alapján, 2008-2012 között Ausztria megvásárolja a kft.- től. Ezt az tette lehetővé, hogy a szomszédos országnak 1990-hez képest 8 százalékkal kell csökkentenie 2012-ig a szén-dioxid-szintet - közölte a kft. ügyvezetője.

Kovács Tamás hozzátette: miután a jövendő üzem környékén levő települések lakosai közül senki nem emelt kifogást a létesítmény megvalósítása ellen, várhatóan a jövő héten megkapják az építési engedélyt. A kivitelezési munkák októberben kezdődnek meg és 8-9 hónap alatt fejeződnek be, majd féléves próbaüzem keretében "vizsgáznak" a technológiai és egyéb berendezések.
(mti)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.