Likvidálják az Iszlám Dzsihád vezetőit

Ariel Saron izraeli kormányfő szerdán parancsot adott az izraeli biztonsági erőknek, hogy likvidálják az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet vezetőit.

A miniszterelnök az Iszlám Dzsihád által vállalt, keddi netánjai öngyilkos merénylet után hozta meg döntését. Egy öngyilkos palesztin merénylő felrobbantotta magát egy bevásárlóközpont bejáratánál, s megölt három embert, legalább harmincat pedig megsebesített.

A netanjai öngyilkos merénylet miatt Izrael szerdán lezárta a Gázai-övezetet és a Jordán folyó nyugati partján lévő területet. Az intézkedés azt jelenti, hogy több ezer, munkavállalási engedéllyel rendelkező palesztin nem léphet be Izrael területére. Az izraeli hadsereg bejelentése szerint a hasonló esetekben rutinjellegűnek számító intézkedés "további intézkedésig" marad életben.

Öt terrorista-gyanús palesztint tartóztatott le szerdán az izraeli hadsereg a ciszjordániai Túl-Karm visszafoglalása során végrehajtott razzia során. A gyanúsítottak a hadsereg szerint az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezethez tartoznak, amelynek egyik tagja követte el kedden este az öngyilkos merényletet. Az akció során az izraeliek lelőttek két palesztin rendőrt, akik tüzet nyitottak a razziázó katonákra. Túl-Karm ellenőrzését négy hónappal ezelőtt adták vissza az izraeli hatóságok a palesztinok a sarm-es-sejki izraeli-palesztin megállapodás nyomán.

Gideon Ezra izraeli közbiztonsági miniszter az izraeli rádiónak adott interjúban ismét felszólította Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy tegyen azonnali lépéseket az Iszlám Dzsihád ellen. "Abu Mazennek (Abbász mozgalmi neve) meg kell értenie, hogy ezek a dolgok nemcsak Izraelnek fájnak, ha végül alá fogják ásni az ő kormányát is. Le kell csapnia. Van rá lehetősége, van rendőrsége. Nem mentség, hogy azt mondja, nem képes rá" - mondta az izraeli miniszter.

Elraboltak két külföldi állampolgárt a Gázai övezetben

Elraboltak egy brit és egy másik külföldi - nagy valószínűséggel osztrák - állampolgárt a Gázai övezetben. Brit diplomaták szerdai közlése szerint a brit konzuli szervek felvették a kapcsolatot a palesztin hatóságokkal. A két személyt a reggeli órákban az övezet közepén lévő Bureidzs menekülttáborból hurcolták el.

A brit állampolgár kiléte egyelőre nem ismeretes. Annyit tudni róla, hogy egy öntözőberendezés tervének a megvalósításán dolgozott a Gázai övezetben.

Az izraeli rádió és az al-Arabíja arab műholdas televízió értesülése szerint a másik állampolgár osztrák.

Egyelőre nem tudni, hogy mi az emberrablók célja, de az izraeli rádió tudósítója szerint a túszejtők azért rabolták el a két külföldi állampolgárt, hogy kieszközöljék egy gyilkosságban keveredett palesztin család letartóztatott tagjainak a kiszabadítását. Azt is homály fedi, hogy a két külföldi miért tartózkodott a palesztin menekülttáborban.

(Forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.