Izrael: tűzszünet helyett merénylet

Öngyilkos merényletet követett el egy palesztin szélsőséges tegnap Netanja izraeli kikötőváros egyik bevásárlóközpontjának bejáratánál.

Az izraeli hadsereg és a palesztin szervezetek között csaknem öt hónapja érvényben lévő tűzszünetet megrázó robbantásban a merénylőn kívül az első jelentések szerint három ember meghalt, és mintegy harmincan megsebesültek. A sebesültek egy része súlyos állapotban van. A robbantásért az Iszlám Dzsihád szervezet vállalta a felelősséget. A palesztin hatóság elítélte a támadást. A netanjai robbantás és egy szintén tegnap történt merénylet egy ciszjordániai zsidó telepnél koordinált támadásnak tűnik - vélekedett az izraeli védelmiminiszter-helyettes.

A hadsereg készen áll a kivonulásra - jelentette ki tegnap Dán Haluc a knesszet külügyi és védelmi bizottságának meghallgatásán. Az izraeli védelmi miniszter beszámolója szerint a hadsereg befejezte a felkészülést, és eddig mindössze 30 katona tagadta meg, hogy részt vegyen az evakuálásban. A Haarec napilap eközben úgy értesült: a Gázai övezetből történő kivonulásra készített katonai "magatartási kódex" szerint az izraeli biztonsági erőket felhatalmazzák, hogy fegyvert használjanak az evakuálás ellen tiltakozó telepesekkel szemben, ha a katonák élete veszélybe kerül.

A 21 gázai övezeti és 4 ciszjordániai zsidó telep augusztusra tervezett kiürítésével kapcsolatos katonai dokumentum szerint a katonák csak végső esetben lőhetnek az ellenzőkre, ha már minden más lehetőség kimerült. A biztonsági erők attól tartanak, hogy egyes radikális telepesek rátámadhatnak a 8500 telepest kiköltöztető katonákra és rendőrökre. Az evakuáló csapatok nem viselnek fegyvert, de a támogató erők készek lesznek megállítani a szélsőséges tiltakozók bármilyen erőszakos cselekményét.

Izrael a hét elején négy évre szóló, 2,2 milliárd dolláros különleges segélyt kért az Egyesült Államoktól a Gázai övezetből való kivonulásra és az azt kísérő feladatokra. Az évi több mint 500 millió dolláros segély a kivonulás "polgári és katonai költségeit" hivatott fedezni, köztük (egyharmadban) a hadsereg bázisainak áttelepítését.

Megsebesült egy merényletben kedd reggel Bejrút északi, keresztények lakta részén az onnan éppen távozó libanoni védelmi miniszter, de nincs életveszélyben. Elias Murrt, aki egyben miniszterelnök-helyettes, és az államfő Emile Lahud veje, Szíria-barát politikusként tartják számon. Neve szerepel azon a listán is, amelyből várhatóan a tervezett libanoni nemzeti egységkormány tagjai kerülnek ki. A szíriai haderő Libanonból való áprilisi távozása óta több hasonló merényletet hajtottak végre az országban. Szíria elítélte a miniszter elleni merényletet. Névtelenségét kérő damaszkuszi illetékes szerint a "terrorcselekmény arra irányult, hogy megrendítsék Libanon helyzetét, egyben pedig, hogy meggyengítsék az ország nemzeti egységét". (MTI)

A netanjai helyszín
A netanjai helyszín
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.