Veres püspök: Se pénz, se paripa

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott tegnap Veres András, a Magyar Püspöki Konferencia (MKPK) titkára. A napokban vitát gerjesztett a szervezet állásfoglalása az "erőszakos integráció ellen".

- Nem szakmai vitáról, hanem politikai, ideológiai támadásról van szó - jelentette ki Veres András. Mint kifejtette: azzal, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter és Korózs Lajos szociális államtitkár elítélték az MKPK véleményezését, politikai támadást követtek el, sőt, az integráció szükségességét éppen ők tagadják. Adatokkal is előhozakodott: míg a katolikus iskolákban 44, addig az államiakban 18,5 százaléknyi hátrányos helyzetű diák tanul. Arra az újságírói kérdésre, hogy a tervezett jogszabály-módosításnak melyik részében fedezték fel az erőszakos integrációra tett kíséreltet, a püspök azt válaszolta: "nem tudom, nincs nálam a törvénytervezet, kérje el a minisztériumtól". A tervezett módosítás nem megvalósítható, mert a tervezethez "sem pénzt, sem paripát, sem fegyvert nem adnak. A kisegítő iskoláktól való szabadulás az egyetlen vágya a kormányzatnak" - fogalmazott a püspök.

Az Oktatási Minisztérium, illetve a Hátrányos Helyzetű és Roma Gyerekek Integrációjáért Felelős Miniszteri Biztos Hivatala nemrég több, az oktatással és a közoktatással kapcsolatos jogszabály módosítását dolgozta ki - mint arról már beszámoltunk. A tervezett változtatások jelentős része a hátrányos helyzetben élő gyerekek képességkibontakoztatását és a pedagógusok integrációs felkészítését célozza. A tervezetet a minisztérium elküldte több civil és érdekvédelmi szervezetnek. A tanulmányt az MKPK is megkapta. A szervezet levélben tiltakozott a szociálisan hátrányos helyzetben élő gyermekek "erőszakos integrációja" ellen. Cikkünk megjelenése után Magyar Bálint és Korózs Lajos elítélte az MKPK állásfoglalását. Veres András pedig megerősítette álláspontjukat, hogy a hátrányos helyzetű és fogyatékos gyermekek számára személyre szabott fejlesztési tervet kell kidolgozni.

- Mélyen elítélendő az a szöveg, amely a püspöki kar nyilatkozatában található, előítéletes és rossz értelemben konzervatív. Nincs tekintettel sem a hátrányos helyzetű gyerekek érdekeire, sem pedig az esélyegyenlőség európai eszméire és pedagógiai eredményeire - tiltakozott tegnap Magyar Bálint a Püspöki Kar nyilatkozatában található mondatok kapcsán. Szerinte ez a típusú szelekció antihumánus, s a püspöki konferencia elmaradott, általában már nem osztott pedagógiai nézetet hangoztat. - Nem az egyházzal vitatkozom, hanem ezzel a véleménnyel. Az ezzel kapcsolatos véleményemet viszont minden fórumon vállalom - mondta a miniszter.

Az SZDSZ Új Generáció arra kéri az MKPK-t, hogy revideálja rideg és közönyös álláspontját. A modern pedagógia eredményei és az emberiesség szempontjai is azt diktálják, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket integráltan oktassuk - írja a szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Veres András ideológiai támadásról beszél
Veres András ideológiai támadásról beszél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.